Ochrana Prahy proti povodni bude dokončena příští rok

Vložil
ČTK
28.02.2007 19:45
Praha

Praha - Ochrana Prahy proti povodni bude dokončena asi příští rok. Ještě loni se předpokládalo, že to bude letos v říjnu. V případě Troje se však ještě vedou diskuse o projektu. Do konce letošního roku by měla být proti velké vodě ochráněna Zbraslav, Radotín a Chuchle, řekl ČTK ředitel magistrátního odboru městského investora Jiří Toman.

    Nyní by měly velké vodě odolat díky zábranám oblasti v centrální části metropole od Modřan po Libeň a od Smíchova po Stromovku. Na výstavbu hrazení v oblasti Zbraslavi, Radotína a Chuchle by mělo být v březnu vypsáno výběrové řízení. Práce by mohly podle předpokladů začít v květnu, uvedl Toman.
    Magistrát má v letošním rozpočtu na stavbu zábran proti velké vodě zhruba půl miliardy korun. "S odřenýma ušima by to mělo stačit," podotkl Toman. Magistrát podle něho také požádá o dotaci ministerstvo zemědělství, které má pro tyto účely zvláštní program.
    Jedna část zábran proti velké vodě v Troji vznikne v  souvislosti s výstavbou vnitřního automobilového okruhu mezi Malovankou a Pelc-Tyrolkou. O dalších úsecích hrází se ještě debatuje. Představitelé trojské radnice by podle Tomana chtěli, aby na hrázi byla silnice, magistrát tento plán nepodporuje. "Hledá se řešení," podotkl Toman. Tyto zábrany v Troji by mohly být dokončeny na jaře příštího roku.
    Radotín, Chuchle a Troja budou chráněny na úroveň katastrofálních záplav ze srpna 2002 s třiceticentimetrovou rezervou. Tehdy metropoli postihla pětisetletá povodeň, která ve městě napáchala škody za 27 miliard korun. Na Zbraslavi budou hrazení jen proti stoleté vodě, rezerva bude také 30 centimetrů.
    Magistrát dosud vložil do výstavby bariér kolem dvou miliard korun. Protipovodňová opatření tvoří mobilní hrazení, zemní valy, různé zdi a zídky, přečerpávací stanice a také úpravy kanalizace. I po dokončení zábran zůstanou v Praze čtvrti nebo jednotlivé domy, které budou stát mezi řekou a bariérami. Patří k nim Lahovice a Lahovičky, Sedlec a některé budovy například na Zbraslavi, v Radotíně i na Malé Straně včetně Sovových mlýnů.
0 komentářů
přidat komentář