Cizinci více kupují byty v Praze jako investici na pronájem

Vložil
ČTK
27.02.2007 17:20
Praha

Praha - Cizinci v Praze více nakupují byty na pronájem jako výhodnou investici. Mají zájem hlavně o malé a středně velké byty v centru Prahy v ceně od dvou do pěti milionů korun. Vyplývá to z vyjádření realitních kanceláří, které ČTK oslovila.

"Zájem o malé byty v samém centru Prahy a přilehlých čtvrtích mají hlavně cizinci nebo Češi dlouhodobě žijící v zahraničí. Nejžádanější lokalitou je Praha 1, Staré Město, Vinohrady, ale pak také přilehlé části Prahy s velmi dobrou dopravní infrastrukturou a spojením do centra," řekl ČTK Aleš Ježek z realitní společnosti. Zájem cizinců o byty převážně v Praze 1 potvrzuje i ředitelka realitní společnosti Regína Keřková. Cizinci mají ale podle ní zájem i o byty v Praze 2 a v Praze 6.
V poslední době podle Ježka roste zájem i o další nové lokality, jako jsou třeba Holešovice "V tomto případě musí být poměr mezi kvalitou a cenou velmi výhodný," upozornil Ježek. Ježkova společnost nedávno zařídila financování a prodej 27 bytů v Holešovicích skupině irských investorů.
Cizinci poptávají podle Keřkové hlavně kvalitní provedení prací, kvalitní a luxusní materiály a zajištěné nadstandardní služby, jako je recepce, ostraha či hlídání dětí. Jedna osoba požaduje podle ní nejčastěji byt 1+kk nebo 2+kk o velikosti cca 50 m². Dále chce alespoň jednu prostornou a světlou místnost, naopak co jí nevadí, je i byt na rušné ulici. Rodiny chtějí větší byty 3+kk až 5+kk o rozloze cca 80 - 150 m² v klidnější části s dostupnými službami, jako jsou obchody a školy, od 50.000 Kč/m². Podle Ježka cizinci poptávají nejčastěji byty o velikosti do 70 m², které jsou před renovací a jejich cena se pohybuje mezi dvěma až pěti miliony korun.
Nájem v bytech, které cizinci poté pronajímají, se podle Keřkové pohybuje od 15.000 Kč do 45.000 Kč dle velikosti, lokality, kvality bytu a možnosti parkování. Podle Ježka se nájemné v  renovovaných bytech pohybuje v závislosti na lokalitě v řádech desetitisíců korun. "Obvyklý tržní nájem bytu o velikosti 50 m² se pohybuje mezi 10.000 až 30.000 korun za měsíc a v případě krátkodobého pronájmu může dojít k navýšení až o 30 procent," upřesnil Ježek.
Výtěžnost této investice začíná podle něj na pěti procentech při minimálním riziku ztráty investované částky, ale často se pohybuje mezi sedmi až osmi procenty. Investicím cizinců v Praze do nákupu bytů nahrávají podle Ježka i nízké sazby hypoték v České republice. „Téměř všechny investice, které jsme pro naše klienty zprostředkovávali byly financovány kombinací hypotéky a vlastního kapitálu, kde se podíl vlastních zdrojů pohyboval pouze mezi deseti až 15 procenty, splátky hypotečního úvěru jsou poté financovány z výnosů z pronájmu," dodal Ježek. Občané Ruska preferují platbu za byt v hotovosti, cizinci jiné národnosti dle svých možností volí i možnost hypotéky, dodala Keřková.
0 komentářů
přidat komentář