Bývalý starosta Českého Krumlova již pracuje na ministerstvu

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
27.02.2007 11:00
Praha

Praha - Bývalý starosta Českého Krumlova František Mikeš (ODS) pracuje na ministerstvu kultury a měl by se podle informací ČTK stát novým náměstkem. Zatím není jasné, od kdy by měl tuto funkci zastávat. Ministerstvo ale plánuje od března novou organizační strukturu a personálních změn by mělo být více. V březnu by se také mělo konat další soudní jednání v kauze, ve které figurují někteří bývalí představitelé města Český Krumlov včetně Mikeše.

    Spor se vede o čerpání státních dotací na opravu povodněmi poničené sportovní haly ve městě. Loni v srpnu českobudějovický krajský soud zprostil dva bývalé starosty Františka Mikeše a jeho předchůdce Antonína Prince viny. Předtím se soud případem již jednou zabýval neveřejně a stíhání zastavil. Státní zástupce se však odvolal a vrchní soud rozhodl o novém procesu. Státní zástupce se odvolal i po srpnovém rozsudku a vrchní soud vrátil případ znovu krajskému soudu, který ho bude znovu řešit v březnu.
    Případ se týká dotací od ministerstva školství a ministerstva pro místní rozvoj v celkové výši přes 21 milionů korun, které město získalo v letech 2002 a 2003 na rekonstrukci sportovního areálu. Obžaloba tvrdila, že zástupci města v žádostech o dotace záměrně uváděli nepravdivé údaje, zkreslovali podklady o stavu prací a způsobu financování. Všichni tři obžalovaní vinu od začátku odmítali. Poukazovali na to, že veškeré peníze z dotací byly využity na povodněmi zničenou sportovní halu.
    Podle českobudějovického soudu vedení Českého Krumlova jednalo při vyřizování dotací nedbale, ale zkreslení informací nebylo cílené. Neprokázalo se, že by obžalovaní cíleně podvedli poskytovatele dotace ani to, že by se někdo z vedení města získáním dotací obohatil.
    O Mikešovi se koncem ledna spekulovalo jako o případném prvním náměstkovi ministra financí; tato křesla u  ministrů nominovaných za lidovou stranu měla na základě politických dohod nominovat ODS. Zatím není zřejmé, který úsek agendy by měl mít ve své gesci na ministerstvu kultury, či zda by měl být přímo prvním náměstkem. Místo náměstkyně ale pravděpodobně opustí Kateřina Kalistová, která by měla jít na mateřskou dovolenou a jež má nyní ve své gesci odbor církví.
0 komentářů
přidat komentář