Pronájem starších kanceláří může napřesrok zlevnit

Vložil
ČTK
27.02.2007 10:45
Praha

Praha - Cena pronájmu některých typů kancelářských prostor může v příštím roce klesnout až o deset procent. Nájem se sníží především u starších nemovitostí bez nadstandardního vybavení. U kvalitních administrativních objektů naopak ceny vzrostou, a to až o 15 procent.

    "V roce 2007 a 2008 očekáváme vyvrcholení realitního boomu v oblasti komerčních nemovitostí. Předpokládáme, že se cenová hladina ustálí. Růst cen nemovitostí bude probíhat pomalejším tempem. V některých segmentech může dojít i k dočasnému poklesu cen," uvedl Přemysl Vávra.
    Výnosnost investic do komerčních nemovitostí podle Vávry pozvolna klesá. Například v loňském roce se výnosnost z  pronájmu kancelářských prostor pohybovala kolem 6,5 procenta. V letošním roce už půjde o 5,5 až šest procent, což je v Evropě běžnější. Na této hranici se výnosnost v nejbližších několika letech zřejmě ustálí. Vzhledem k tomu, že výše nájmů bude v průměru stejná nebo jen mírně klesající, je zde prostor pro růst cen kvalitních administrativních objektů, a to až o deset či 15 procent, dodal Vávra.
    Tuzemští zákazníci se podle společnosti stěhují za lepším. O  kanceláře ve starších nemovitostech, byť po rekonstrukci, zájem opadá. Souvisí to s budováním nových administrativních center. Naopak poptávka po kancelářských prostorech, které odpovídají moderním trendům, přetrvává. Jde o plně klimatizované prostory, s možností parkování, budování otevřených prostor a vysokými hygienickými standardy, uvádí se v tiskové zprávě.
    Za realitním boomem v ČR stojí podle AAAINDUSTRY.CZ hospodářský růst, přetrvávající nízké úrokové sazby a příliv zahraničních investic.
    Prostor pro expanzi na trhu komerčních nemovitostí ovšem zůstává, především v Praze. Naopak v některých krajských městech, například Hradci Králové, je už trh nasycen. Společnost dále uvádí, že pro investiční expanzi jsou nyní nejlepší logistické prostory, tedy haly a sklady.
0 komentářů
přidat komentář