V Brně se chystá rozsáhlá oprava Janáčkova divadla

Vložil
ČTK
05.03.2007 15:00
Semily

Brno - Brno chystá rozsáhlou rekonstrukci hlavní operní a baletní scény - Janáčkova divadla. Stavbaři by měli mimo jiné opravit vnitřní prostory scény, vyměnit elektroinstalace a pod zanedbaným parkem u divadla vybudovat podzemní parkoviště. Novinářům to dnes řekl brněnský zastupitel Jan Holík (KDU-ČSL).

    K rekonstrukci a stavbě nyní na magistrátu připravují výběrové řízení. Z tendru by měl vzejít jednak projektant, který zpracuje dokumentaci pro stavební řízení, jednak zhotovitel stavby. Materiál mají nyní k dispozici členové investiční komise, po nich o něm budou jednat brněnští radní. Podle Holíka se celkové investiční náklady opravy divadla i stavby parkoviště odhadují na 1,2 miliardy korun. Letos je v rozpočtu Brna na investice v Janáčkově divadle vyčleněných 111 milionů korun.
    Budova Janáčkova divadla byla postavena v letech 1960 až 1965. Už minulé vedení Brna v čele s ODS upozorňovalo, že scéna byla vybudována z velmi nekvalitního materiálu, a opravu proto nutně potřebuje sál včetně hlediště a jeviště i střecha.
    Při plánování rekonstrukce divadla budou muset brněnští politici rozhodnout, zda se scéna upraví tak, aby mohla sloužit i při pořádání symfonických koncertů. V tom případě by se v Brně patrně nestavěl polyfunkční sál, tak zvané Janáčkovo kulturní centrum. O jeho vybudování již řadu let usilují brněnští filharmonici. Nové vedení Brna prozatím projekt stavby centra odsunulo; radní zrušili výběrové řízení na zhotovitele dokumentace pro územní řízení a hodlají ho vyhlašovat znova. Podle náměstka primátora Ladislava Macka se přihlásilo málo firem.
0 komentářů
přidat komentář