Některé středočeské obce se brání další výstavbě

Vložil
ČTK
26.02.2007 09:25
Kladno

Kladno - Vedení některých středočeských obcí v okolí Prahy bojuje proti přílivu nových obyvatel do satelitních městeček. Stavební invazi se pokoušejí zastavit vyhlášením uzávěry, která znamená, že developerské firmy na vlastních pozemcích nedostanou stavební povolení. Stavitelé toto rozhodnutí napadli u Nejvyššího správního soudu. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes (MfD).

    Rozhodnutí o uzávěře postihlo například firmu Ekospol, která v  Roztokách u Prahy už postavila 300 bytů a prodala 200 parcel. "Uzávěra by nás ročně stála desítky milionů korun," řekl listu šéf společnosti Evžen Korec s  tím, že rozhodnutí města není běžnou uzávěrou, protože ji nové vedení města rozporu se zákonem neoznámilo dlouho dopředu.
    Podle roztocké starostky Olgy Vavřínové nechce město výstavbu zastavit, ale počkat, až se obyvatelé dohodnou na dalším rozvoji.
    Uzávěra se v Roztokách dotkla také projektu společnosti Trigema, která napadla rozhodnutí města u Nejvyššího správního soudu. Ten rozhodne nejdříve v březnu. Podle soudců jim rozhodnutí stěžuje nepřehlednost a nejednoznačnost nového stavebního zákona.
    Počet obyvatel Roztok by po jednom projektu stoupl o desetinu. "Hrozilo nám nových 260 bytů, to je až 600 lidí," uvedla Vavřínová, která navíc čelí obvinění ze strany Trigemy, že si řekla o úplatek kvůli kolaudačnímu rozhodnutí na jiný projekt firmy. Starostka to popírá a obvinění dává do souvislosti se svou neochotou vyjít firmě vstříc v otázce další výstavby.
    Stop výstavbě už loni vyhlásila Jesenice u Prahy, kde počet obyvatel vyskočil z 2422 na 4175. "Jednoznačně nám zaostává infrastruktura, snažíme se snížit škody, které by mohly nastat," uvedl starosta Zdeněk Pánek. Vedení Jesenice se nyní již domlouvá s investory a obyvateli, co se postaví.
    Zákaz výstavby vyhlásili loni také dvanáctitisícové Říčany, kde řeší problémy s přecpanými školkami a školami. Už v únoru 2004 vyhlásily zákaz stavět Holubice na Praze-západ. Problém s množstvím lidí neřeší pouze středočeské obce, ale také například Špindlerův Mlýn v Krkonoších, kde stavební uzávěra zakazuje na celém území města stavět nové bytové domy.
    Středočeský kraj má v současné době přes 1,1 milionu obyvatel, každý šestý sem přišel v posledních pěti letech.
0 komentářů
přidat komentář