Velehradský ústav dokončil rozsáhlou opravu za 100 milionů

Vložil
ČTK
17.02.2007 13:45
ETNA spol. s r. o.

Olomouc

Velehrad (Uherskohradišťsko) - Ústav sociální péče pro dospělé Vincentinum ve Velehradě na Uherskohradišťsku funguje v nově opravených prostorách. Po čtyřech letech skončily stavební úpravy, které si vyžádaly přibližně 100 milionů korun. Mentálně postižení klienti se tak dočkali nových obytných prostor a také vnitřního vybavení celého ústavu. Modernizací prošlo také prostranství před samotným ústavem. Při dnešním slavnostním otevření ústavu požehnal olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

    První etapa rekonstrukce, která začala v roce 2003, zahrnovala opravu přilehlého zámečku a kuchyně. V  prostorách patřících arcibiskupství vznikla také větší místnost využívaná jako zaměstnanecká jídelna nebo společenský sál. Postupně za provozu pokračovala také oprava 50 let staré budovy, která stojí mezi dvěma objekty patřících církvi. Na investici se z největší části podílel samotný ústav, dotaci uvolnil také krajský úřad jako zřizovatel ústavu, a stát.
    "V této budově, která patří státu, tak bylo postupně upraveno ubytování pro klienty na jednolůžkové a dvoulůžkové pokoje. Nově je vybudováno také sociální zařízení, pokoje mají moderní vybavení," řekla dnes novinářům ředitelka ústavu Milena Marečková. U většiny pokojů je sociální zařízení součástí. Pouze v části ústavu, kde pobývají klienti s vážnějšími typy demence, jsou společné koupelny a další zařízení. Upravené prostory odpovídají současným normám a potřebám.
    V současnosti žije v  ústavu pět desítek lidí. Nejstarší obyvatelce bude letos 98 let, nejmladší má 24 let. Před rokem 1989 patřil velehradský ústav k největším v České republice. Postupně se však začaly v okolí budovat nová zařízení. Nový ústav, do něhož se přestěhovalo 130 klientů, vznikl ve Velehradě. Dalších 60 lidí se přestěhovalo do nedalekého Starého Města a 80 přešlo do ústavu v Kunovicích na Uherskohradišťsku.
    Dokončením rekonstrukce však investice v areálu nekončí. Podle Marečkové ústav dále plánuje vytvoření zázemí pro terapeutické dílny. Ergoterapie doposud probíhá ve stísněných prostorách jedné místnosti. Mentálně postižení lidé tvoří například předměty z kovu, dřeva nebo pletou košíky. Někteří z nich také tkají. O klienty se v ústavu stará 34 zaměstnanců, z  toho v přímé obslužné péči je 17 zdravotníků.
    Ústav sídlí v historickém centru Velehradu v budovách bývalého jezuitského kláštera, z něhož byli mniši násilně vystěhováni. V jeho těsné blízkosti se nachází také bazilika Nanebevzetí Panny Marie a svatých Cyrila a Metoděje a také církevní Stojanovo gymnázium.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Stěhování do Starého Města
Tomáš Krejčí
26.08.07 12:27
zobrazit všechny komentáře