Jízdárnu na Hradě otevře na jaře výstava Emila Filly

Zdroj
Petr Veber
Vložil
ČTK
10.02.2007 18:50
Praha

Praha - Největší akcí při opravách a restaurování památek v areálu Pražského hradu je v současnosti rekonstrukce barokní Jízdárny. Letos 30. května ji má po roce a půl podle informací Správy Pražského hradu otevřít výstava z díla významného výtvarníka 20. století Emila Filly. Historický objekt, užívaný posledních šedesát let pro výstavy, se proměňuje zhruba stomilionovým nákladem na multifunkční prostor vhodný i pro koncerty.

    Jízdárna, kolem níž chodí všichni návštěvníci Hradčan přicházející od severu, už má novou fasádu - památkáři se na základě průzkumů vrátili k jednobarevnému řešení omítky v okrovém odstínu.
    Na katedrále sv. Víta památkáři loni konzervovali dva z opěrných pilířů; u jednoho z nich byla součástí prací konzervace šesti bust vnějšího triforia, které patří k nejvýznamnějším památkám tuzemského gotického sochařství 14. století.
    Od letoška se bude o obnovu katedrály starat Metropolitní kapitula, soudem určený vlastník chrámu. Měla by nyní podle Správy Pražského hradu opravovat dva další pilíře, součást středověkého chóru stavby. Společně s každým z nich a jeho opěrnými oblouky se opravuje i přilehlá stěna vysokého chóru s oknem a příslušné úseky zábradlí horního a dolního ochozu a průčelí obvodových kaplí. Pokračuje také restaurování gotických a renesančních nástěnných maleb ve Svatováclavské kapli.
    Během letoška má na Hradě rovněž pokračovat restaurování vzácné sochařské výzdoby renesančního Letohrádku královny Anny. Památkáři hledali, našli a odstraňují důvody stavebních problémů budovy, které měly negativní vliv na cenné sochařské reliéfy. Jde o stavebně technická opatření zamezující zatékání a zlepšující odvod vody ze srážek.
    Završit by se už měla rekonstrukce bývalého Ústavu šlechtičen. Poslední etapa se týká nejstarší dochované části komplexu, která bude zpřístupněna veřejnosti. Bude možno navštívit renesanční prostory původně Rožmberského paláce prezentované v podobě, kterou měly po roce 1545, a příležitostně i kapli zasvěcenou Panně Marii. Velký sál umožní pořádat výstavy a komorní koncerty a mimo jiné poskytne neobvyklý výhled na panorama Prahy.
    Za výjimečnou považuje Správa Pražského hradu obnovu Plečnikovy lávky a přilehlého dvorku.
    Ve Vladislavském sále přichází na řadu poslední etapa restaurování klenebních polí. Na Hradě se však opravují i historické výtahy, chodby, okna, dveře nebo sanitární zařízení. Pečuje se také o zahrady a komunikace, včetně Chotkových sadů. Letos má být na podzim zpřístupněna Richterova vila i se zahradou a obnovenou vinicí.
0 komentářů
přidat komentář