NPÚ nesouhlasí s výstavbou výškových budov na Pankráci

Vložil
ČTK
08.02.2007 21:55
Praha

Praha - Národní památkový ústav (NPÚ) nesouhlasí s plánovanou výstavbou dvou výškových budov na pankrácké pláni v Praze 4. Uvedl to ve stanovisku pro občanská sdružení, která plány investora kritizují. Sporné je podle NPÚ to, že domy mají být v bezprostřední blízkosti historického jádra metropole. Měly by dopad na pražské panorama, píše se ve stanovisku, které dnes ČTK poskytl mluvčí NPÚ Zdeněk Musil.

    Na pankrácké pláni mají podle plánů investora, firmy ECM, přibýt ke třem nynějším dvě další výškové budovy. Bytový dům má mít údajně 31 podlaží, hotel o deset méně. Památkáři magistrátu se k  výstavbě vyjádřili již dříve kladně. Ministerstvo kultury loni jejich rozhodnutí zrušilo. Neznamená to ale, že se postavilo proti výstavbě vysokých budov. Magistrátní památkový odbor vydal v lednu nový souhlas. Sdružení se proti tomu odvolala k ministerstvu.
    Předchozí vyjádření Národního památkového ústavu k záměru byla kladná. V nynějším stanovisku podepsaným ředitelem Ústředního pracoviště NPÚ Pavlem Jeriem se uvádí, že byla chybná, překonaná, a proto neplatná. "Pankrácká pláň byla předurčena pro vybudování centra místního významu. S výškovou zástavbou se zde nepočítalo," stojí v novém vyjádření.
    Záměr na výstavbu dalších výškových budov se podle NPÚ dotýká hodnot, které byly důvodem zápisu památkové rezervace do seznamu světového dědictví UNESCO. Památkáři soudí, že výstavba vysokých domů by byla na pláni možná po schválení regulačních podmínek, které by byly projednány s výborem UNESCO. Obávají se, že souhlas se současným záměrem by otevřel cestu k další výškové zástavbě pláně.
    Několik občanských sdružení tvrdí, že nová zástavba nepřinese nic místním lidem a jen zvýší zatížení oblasti provozem automobilů. Naopak podle zástupců investora budou mít lidé z projektu prospěch, protože předpokládá například vznik kulturního centra a ploch pro prodejny a služby.
    Primátor Pavel Bém (ODS) koncem ledna řekl, že panorama města na pláni bylo zničeno již zástavbou za socialismu. Proto UNESCO podle něho nemůže být "takzvaným zničením panoramatu" znepokojeno. "Jediné, o co se nyní můžeme snažit, je urbanizace pankrácké pláně," podotkl primátor. Výsledná podoba pláně vzejde z diskuse odborníků, dodal.
    Společnost ECM už na Pankráci opravila v rámci rozsáhlého projektu City budovu někdejšího Motokovu, nyní City Empiria. V současnosti rekonstruuje nedokončenou budovu bývalého Československého rozhlasu, která nese název City Tower. Novou budovou je administrativní City Point, která vznikla podle návrhu amerického architekta Richarda Meiera. Součástí komplexu je také konferenční centrum City.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...to to zase schytám (-:
Daniel John
08.02.07 10:30
:-)
09.02.07 10:21
mrakodrapy na Pankraci
Jan Světlík
09.02.07 10:34
zobrazit všechny komentáře

Související články