Ladislav Žák: Malý byt

Zdroj
Stavitel XIII, 1932, s. 111-113
Vložil
Jakub Potůček
08.01.2007 09:10
Jde o řešení tak zvaného jednopokojového bytu ve „stávajících" starších domech a v nemoderních novostavbách tuctových činžáků. V bytě o pokoji a kuchyni bude kuchyně věnována vaření, hospodářským pracím a (není-li služky) též jídlu. Pokoj, jehož obraz přinášíme, je obytným prostorem a v noci ložnicí. Dobře se hodí tento soubor pro bezdětné mladé lidi, oba činné v zaměstnání a stravující se většinou mimo domácnost. Pro tento případ kuchyně není třeba a stačí malá kovová skřínka s nejnutnějším nádobím a vařičem, umístěná v koupelně nebo v obytné místnosti, nejlépe přenosná. Při pozdějším zvětšení domácnosti lze' nábytkový soubor doplniti až pro 4 osoby současně s připojením kuchyně.
Uvedením počtu a druhů nábytku a jeho uspořádání na podstatné minimum jest udána směrnice, podle níž by bylo lze užíti místností dnešních a starších domů pro ubytování pracujících vrstev. Zřízením těchto malých bytů pro dvojice zaměstnaného obyvatelstva, přeměnou dnešních městských restaurací na lidové kolektivní jídelny s novým systémem obsluhy a přípravy jídel, doplněním sítě jídelen, lázní, prádelen, správkáren prádla a oděvů a dětských domovů obdržíme systém bydlení a životní obsluhy, vhodný pro první přechodnou dobu nové společnosti, kde je využito dnešních domů a měst způsobem prakticky nejrychleji uskutečnitelným. Soubor malý byt obsahuje:

1. Spací pohovky typu A a rohové typu B. Výška pohovek hodí se k výšce stolu, lze na nich seděti při práci nebo jídle. Soubor ložní (přikrývky a prostěradlo) jest uložen pod pohovkou na výsuvné desce, chráněné látkou, nepropouštějící prach. Podušky pod hlavu jsou ve dne uloženy v polštářových obalech, uzavřených kovovými páskami.
2. Šatník, který má oddělení pro klobouky, obuv, osobní prádlo a drobnosti garderoby, uvnitř na dveřích zrcadla, je tedy současně toaletní skříní. Šatník má rovněž dva typy, trojdílný typ A a doplňující dvoudílný typ B.
3. Skříň na ložní prádlo (podélná), na různé předměty, knihy, s dvěma uzamčenými oddíly na psací náčiní, dopisy a osobní dokumenty. Zasklená část na knihy i ostatní příhrady jsou přístupny s obou stran.
4. Stůl.
5. Křesla s měnitelným sklonem sedací a opěrací plochy, umožňující pohodlné seděni jak při jídle nebo práci, tak při odpočinku.
6. Stojací lampa, v noci nahražující noční stolek.

0 komentářů
přidat komentář