Tugendhatovým se nelíbí kritika prodeje sochy, s vilou prý nesouvisí

Vložil
ČTK
06.02.2007 18:20
Brno

Brno - Rodina Tugendhatů se ohrazuje proti pochybám o skutečných záměrech jejich snahy získat brněnskou vilu Tugenhat do svého vlastnictví. Kritické hlasy na jejich adresu se objevily poté, co rodina v aukci prodala sošku Torzo kráčející ženy, která byla původně v brněnské vile, za 42 milionů korun. Prodej sochy ale s restitučními nároky na vilu nijak nesouvisí, sdělili dnes potomci Tugendhatů ČTK.

    Sourozenci Tugendhatovi, děti původních majitelů, získali umělecké předměty z vily na základě zákona o zmírnění některých křivd způsobených holokaustem. Vydražená socha od Wilhelma Lehmbrucka byla až do roku 2006 v držení Moravské galerie v Brně. Představitele města Brna a zástupce galerie, kteří nyní s rodinou jednají o převodu celé vily Tugendat, překvapilo, že rodina sochu prodala. Sochu prý požadovala s vysvětlením, že k ní mají velmi silné emocionální vazby. "Chtějí ji mít doma jako rodinnou památku," tlumočil v listopadu postoj Tugendhatových ředitel galerie Marek Pokorný.
    "Socha nebyla ve vile už několik desetiletí. Vystavena nebyla ani v  Moravské galerii, takže k ní veřejnost vůbec neměla přístup," stojí v dnešním vyjádření, pod kterým jsou podepsáni sourozenci Daniela Hammer, Ruth Guggenheim a Ernst Tugendhatovi. Plány města Brna na rekonstrukci vily navíc nikdy s  umístěním originálu sochy ani nábytku nepočítaly. Vrácený nábytek je stále v  galerii.
    Dražba Lehmbruckovy plastiky část brněnských zastupitelů překvapila. "Vyvolává to pochybnost, jak vážně to Tugendhatovi s uvedením vily do původního stavu myslí," řekl Mladé frontě Dnes primátor Roman Onderka (ČSSD). Jedna z dcer původních majitelů Daniela Hammer Tugendhatová deníku řekla, že rodina sochu zapsala do aukce ještě předtím, než požádala o vydání vily.
    Na adresu Tugendhatových začínají v Brně zaznívat kritické názory. Podle radního Daniela Rychnovského (KDU-ČSL) například nemají představu, jak obnovu vily a její provoz financovat. Výtěžek ze vstupného prý nemůže na pokrytí nákladů stačit. Bývalý primátor a europoslanec Petr Duchoň (ODS) uvedl, že město by se vily vůbec nemělo vzdávat.
    Prodej sochy však podle vyjádření rodiny Tudendhatů nijak nezměnil její záměr zpřístupnit vilu veřejnosti. Výtěžek z aukce by měl v případě kladného vyřízení restitučních nároků posloužit částečně také na opravu vily. Také originální nábytek, který již rodina získala, by se mohl ve vile znovu objevit.
68 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Hmm
Jonanka
06.02.07 07:27
Déjá vu
Jan Kratochvíl
06.02.07 09:02
pro pana Kratochvíla
Johanka
06.02.07 10:58
Proto
Daniel John
06.02.07 11:22
Prožitek
Jan Kratochvíl
06.02.07 11:23
zobrazit všechny komentáře

Související články