Termín ražby brněnských tunelů ohrožen, soud vyhověl obyvatelům

Vložil
ČTK
06.02.2007 17:35
Brno

Brno - Stavbě tunelů Dobrovského, budoucí součásti brněnského městského okruhu, hrozí zpoždění. Městský soud v Praze dnes vyhověl odpůrcům stavby asi za osm miliard korun, kteří se obávali, že stavba poškodí jejich domy a životní prostředí, a vrátil stavební povolení ministerstvu dopravy k  přepracování. Dubnový termín začátku ražby je proto vážně ohrožen, řekl dnes ČTK ředitel brněnské správy Ředitelství silnic a dálnic Jiří Rupp.

    Tunely v  brněnské městské části Královo Pole a Žabovřesky by měly být součástí velkého městského okruhu, který by měl ulehčit dopravě ve městě. Podle Ruppa je ohrožen jen začátek ražby, termín otevření tunelu se dvěma tubusy v roce 2011 se v  případě několikaměsíčního zpoždění pravděpodobně stihne. "Ministerstvo ještě neobdrželo písemné rozhodnutí soudu, takže můžeme jen spekulovat, ale bude se asi muset znovu zabývat podmínkami vlastníků domů," řekl dnes ČTK Rupp.
    Žalobu proti stavbě tunelů podali lidé z okolních ulic, kteří se obávají poškození statiky svých rodinných domů při ražbě. Podle Ruppa se stavba dotkne asi stovka domů, žalobu ale podali jen obyvatelé dvou z nich. "Samozřejmě, že kvůli stavbě domy poklesnou. My ale všechny zajišťovací práce zaplatíme a uhradíme i případné opravy popraskaných stěn," řekl již dříve ČTK Rupp.
    Stavba tunelů Dobrovského, budoucí součásti Velkého městského okruhu, začala oficiálně vloni v červnu. Ražba tunelů dlouhých 1,25 kilometru má ale začít až letos na jaře. V provozu by měly být tunely od roku 2011, hotová stavba pak v roce 2013. Náklady se odhadují na osm miliard korun, 400 milionů korun zaplatí brněnský magistrát, zbytek Státní fond dopravní infrastruktury.
    Ministerstvo dopravy připravuje i další etapy okruhu, například stavbu mostu přes řeku Svitavu v lokalitě Tomkovo náměstí a ulice Rokytova, nebo budování tunelu pod brněnskou lokalitou Akátky. Brněnský velký městský okruh by mohl doplnit ještě další tunel. Jeho stavbu prosazují městské části Židenice a Vinohrady místo původního návrhu, který ve východní části města počítal s  vedením okruhu ulicemi Rokytova a Žarošická.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Každý den jezdím z Krpole do Židenic ....
Martin Doležel
06.02.07 07:42
zobrazit všechny komentáře

Související články