Galerie vydala Tugendhatovým kromě dražené sochy i nábytek z vily

Vložil
ČTK
05.02.2007 17:35
Brno

Brno - Moravská galerie v Brně před časem vydala dědicům vily Tugendgat kromě plastiky Torzo kráčející ženy, která je dnes v aukci v londýnské síni Sotheby's, také další čtyři kusy původního inventáře vzácné stavby. Nábytek je stále uskladněn v depozitářích galerie, která na něj má podle staršího vyjádření ředitele Marka Pokorného předkupní právo. Dnes Pokorný hovořit s  novináři nechtěl.

    Sourozenci Tugendhatovi, děti původních majitelů, žádali o umělecké předměty na základě zákona o zmírnění některých křivd způsobených holokaustem. Sochu Wilhelma Lehmbrucka chtěli s vysvětlením, že k ní mají velmi silné emocionální vazby. "Chtějí ji mít doma jako rodinnou památku," tlumočil v listopadu postoj Tugendhatových ředitel Pokorný. Socha se přesto objeví v dnešní večerní dražbě v Sotheby's.
    Galerie nadále uchovává dřevěný prosklený bufet s konstrukcí z válcových trubek, lavici z dýhovaného dřeva, stůl s broušenou deskou a ocelovým rámem a křeslo z chromované konstrukce. ČTK to dnes řekla mluvčí galerie Hana Doležalová. Všechny předměty byly součástí původní výbavy vily. Pokud by se Tugendhatovi rozhodli nábytek převzít, bude jim galerie pravděpodobně muset vyhovět.
    Na základě stejného zákona požádali Tugendhatovi o vrácení celé vily. Podle právního názoru města není však vydání tímto způsobem možné, norma totiž nehovoří o  nemovitostech, pouze o uměleckých dílech. Zastupitelé se na svém posledním zasedání shodli, že je třeba najít jinou cestu, jak vilu převést dědicům. Z  plánovaného přepisu na stát a z následné restituce sešlo, proto se nyní uvažuje o převodu přes Moravskou galerii.
    Náměstkyně primátora Barbora Javorová (KDU-ČSL) dnes ČTK řekla, že by měla vzniknout trojstranná smlouva mezi Brnem, Moravskou galerií reprezentující stát a potomky Tugendhatových. V ní by mělo být například zakotveno, že budoucí majitelé památky ji nebudou vyjímat ze seznamu UNESCO a že vila bude sloužit veřejnosti. Další smlouvy budou muset strany uzavřít kvůli převodům pozemků, které k vile náleží.
    Tugendhatovi představitelům Brna slibují, že vilu uvedou do původního stavu. Dražba Lehmbruckovy plastiky proto některé zastupitele překvapila. "Vyvolává to pochybnost, jak vážně to Tugendhatovi s uvedením vily do původního stavu myslí," řekl Mladé frontě Dnes primátor Roman Onderka (ČSSD). Jedna z dcer původních majitelů Daniela Hammer Tugendhatová deníku řekla, že rodina sochu zapsala do aukce ještě předtím, než požádala o vydání vily. Z dražby ji ovšem stáhnout nehodlá. Nepotvrdila ani, zda chce peníze využít na opravu stavby. "Zatím ani nevíme, jestli nám připadne," uvedla v MfD.
    Na adresu Tugendhatových začínají v Brně zaznívat kritické názory. Podle radního Daniela Rychnovského (KDU-ČSL) například nemají představu, jak obnovu vily a její provoz financovat. Výtěžek ze vstupného prý nemůže na pokrytí nákladů stačit. Bývalý primátor a europoslanec Petr Duchoň (ODS) uvedl, že město by se vily vůbec nemělo vzdávat. Podle něj by vedení jihomoravské metropole zahájit nová jednání a nabídnout Tugendhatovým "zvláštní pozici" v připravované rekonstrukci. Měli by právo nejen dohlížet na průběh oprav, ale mluvit také do výběru použitých materiálů.
    Vila je od roku 2001 zapsána jako jediná česká stavba moderní architektury na seznam UNESCO. Stavbu v rezidenční čtvrti Černá Pole navrhl v  roce 1928 německý architekt Ludwig Mies van der Rohe. Podle odborníků je vila unikátní prostorovou koncepcí, výběrem materiálu i zařízením. Její majitelé, manželé Gréta a Fritz Tugendhatovi, pocházeli z rodin významných textilních podnikatelů. Dům užívali do roku 1938, kdy rodina před nacisty emigrovala do Švýcarska a pak do Venezuely. Po obsazení Československa nacisty vilu zabavilo v  roce 1940 gestapo. V roce 1945 ji jako majetek nacistů zabavil tehdejší československý stát.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Podivné chování
Idrisi
05.02.07 06:05
...podivné jednání
Janek
06.02.07 12:25
zobrazit všechny komentáře

Související články