Sbližování Vídně a Bratislavy bude sílit, shodují se experti

Zdroj
Zdeněk Polák
Vložil
ČTK
30.01.2007 00:20
Zlín

Vídeň - Sbližování dvou "měst-dvojčat" na Dunaji - Bratislavy a Vídně - bude v budoucnosti stále intenzivnější. Hlavními impulzy pro to bude rozšíření schengenského prostoru příští rok a jejich propojení dálnicí. Shodli se na tom dnes v rakouské metropoli experti na urbanistiku z  obou hlavních měst.

    "Pravděpodobně nikde jinde na světě si nejsou dvě města dvou různých států tak blízká jako Vídeň a Bratislava," podotkl rakouský poslanec a expert na dopravu Andreas Schieder. Potenciál spolupráce Vídně a Bratislavy je podle něj silnější než například mezi švédským Malmö a dánskou metropolí Kodaní.
    "Pro obyvatele vesnic, které jsou bezprostředně za hranicemi, je Bratislava mnohem přitažlivější než Vídeň, protože je to pro ně mnohem blíž," řekl ČTK hlavní architekt slovenské metropole Štefan Šlachta.
    Kupní síla Bratislavanů je dnes vyšší než kupní síla obyvatel spolkové země Dolní Rakousy, a Bratislavané naopak kupují domy a pozemky v příhraniční oblasti mezi Hainburgem a Kittsee.
    Podle Juraje Necpala ze slovenské pobočky realitní společnosti Spiegefeld je však pro cizince přitažlivý bratislavský trh s nemovitostmi. "Investoři z Británie, ale třeba i ze Španělska už dnes investují do koupě bytů, které budou pár roků pronajímat, a poté je se ziskem odprodají," potvrdil Necpal. Rakušané se však podle něj těchto převážně spekulativních obchodů neúčastnili. "To je pro mě záhadou, protože to mají před nosem a vidí, co se tam děje," řekl ČTK. Rakušané dojíždějící za prací však podle něj budou mít stále větší zájem hlavně o krátkodobější pronájmy.
    Zatímco většina Bratislavanů Vídeň dobře zná a jezdí sem hojně například za nákupy, obyvatelé rakouské metropole začali sousední město teprve objevovat, domnívá se Ronald Schrems, šéf společnosti Central Danube Region Marketing & Development, která se podílí na provozu dunajských trajektů TwinCity Liner. Bratislava by podle něj měla usilovat o návštěvníky z Vídně, jimž může nabídnout široký výběr kulturního vyžití a zajímavý noční život a zároveň poměrně levné ubytování.
    Podle Šlachty čeká díky rušení hranic prudký rozvoj oblast takzvaného čtvrtého kvadrantu, tedy prostor mezi mezi jihozápadní části Bratislavy a slovensko-rakouskými hranicemi.
    "Je to rovina, která postupně přechází v kopce Burgenlandu. Je to ideální místo pro vznik zahradního města s čistým průmyslem, vysokými školami a výzkumnými ústavy," řekl ČTK Šlachta.
0 komentářů
přidat komentář