Klaus popřál Jehličkovi úspěch v čele "prokletého" ministerstva

Vložil
ČTK
27.01.2007 11:45
Praha

Praha - Prezident Václav Klaus při dnešním jmenování popřál novému ministrovi kultury Václavu Jehličkovi hodně štěstí při řízení resortu, který je podle prezidenta kvůli častému střídání ministrů už od devadesátých let "prokletý" úřad. Na Pražském hradě Klaus rovněž vyjádřil přesvědčení, že dnešní výměna v koaličním kabinetu Mirka Topolánka je na dlouhou dobu poslední personální změnou.

    Senátor KDU-ČSL Jehlička vystřídal ve vládě dokumentaristku Helenu Třeštíkovou, která rezignovala tento týden. Třeštíková vydržela v čele ministerstva pouhých 16 dní. Z vlády odešla, protože ji vadil tlak ze strany Topolánka a lidí z jeho okolí na jmenování Františka Formánka jejím náměstkem. Topolánek ale tvrdí, že on ani lidé z jeho okolí na ministryni nenaléhali a respektovali její rozhodnutí, že s Formánkem spolupracovat nechce. Jehlička televizi Prima řekl, že Formánek nebude jeho náměstkem. Zda bude pracovat na ministerstvu v jiné pozici, ministr nedokázal říci, protože se ještě musí seznámit s personálním obsazením.
    Klaus Jehličkovi popřál, aby se mu při řízení ministerstva dařilo. "Ministerstvo kultury je trochu prokleté, ministři se tady střídali od počátku devadesátých let častěji než v některých jiných resortech. Věřím, že uděláte maximum pro to, abyste dal ministerstvu určitou tvář a abyste jistý příspěvek naší kultuře tímto docílil," řekl Klaus Jehličkovi.
    Směrem k Topolánkovi, který se jmenovacího aktu také zúčastnil, adresoval jiný vzkaz: "Věřím, že toto jmenování znamená na jistou chvíli ukončení jmenovacích procesů zde v Trůnním sále Pražského hradu a že vaše vláda už bude normálně fungovat".
    Ihned po jmenování odjel Jehlička na ministerstvo kultury, kde ho Topolánek uvedl do úřadu.
    Lidovci ve čtvrtek večer oznámili, že místo Třeštíkové vyšlou do kabinetu Jehličku. Dali mu přednost před bývalým poslancem KDU-ČSL a exministrem kultury Jaromírem Talířem a lidoveckou poslankyní Michaelou Šojdrovou. Topolánek dnes označil Jehličku za šťastnou volbu. "Myslím si, že Václav Jehlička je přesně ten člověk, jako bývalý starosta Telče, který s památkami pracoval dlouhou dobu, který se v Senátu dlouhodobě zabýval problematikou kultury a jejím financováním," řekl premiér dopoledne ČTK.
    Osmapadesátiletý Jehlička patří k nejdéle sloužícím senátorům, v horní komoře parlamentu je od jejího vzniku v roce 1996. Začínal v  řadách ODA, od roku 2004 je členem KDU-ČSL. Dlouhá léta pracoval v senátním kulturním výboru, poslední dva roky jej vede. Za svůj cíl považuje zvýšit podíl peněz, které stát dává na kulturu, na jedno procento rozpočtu.
    Příchodem Jehličky se ve vládě zvýší počet senátorů už na pět - spolu s ním je v horní parlamentní komoře i ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek (KDU-ČSL), vicepremiér Alexandr Vondra (ODS), ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (za Stranu zelených) a ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Po odchodu Třeštíkové zůstanou v kabinetu tři ženy - ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL, místopředsedkyně zelených Dana Kuchtová spravuje školství a její stranická kolegyně Džamila Stehlíková je ministryní bez portfeje. Topolánkův tým tak ztratil primát, že měl nejvíce žen v historii českých vlád.
0 komentářů
přidat komentář