Jehlička jako ministr nevzbuzuje v kultuře záporné reakce

Zdroj
Petr Veber
Vložil
ČTK
26.01.2007 15:50
Praha

Praha - Václav Jehlička, šéf kulturního výboru Senátu, nevzbuzuje jako nový ministr kultury záporné reakce. Lidé z kulturní sféry oslovení ČTK naopak tuto osobnost, kterou vybrali lidovci po rezignaci Heleny Třeštíkové, oceňují. Prezident Václav Klaus jmenuje Jehličku (KDU-ČSL) novým ministrem už dnes.

    Jedno procento státního rozpočtu pro kulturu, které Jehlička označuje za svůj cíl, kulturní pracovníci podporují. K této metě, považované v EU za ideál a zmiňované v předvolebních slibech všemi českými parlamentními stranami, se však žádné tuzemské vládě nepodařilo na rozdíl od jiných zemí přiblížit dosud víc než zhruba na polovinu.
    "Byl bych jen rád, kdyby mezi své priority Václav Jehlička zařadil nejen památky a získávání peněz, ale také pozornost živému umění, které se samo neuživí," řekl ČTK ředitel Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK Ilja Šmíd. Jak dodal, bylo by dobré, kdyby nový ministr také uvažoval o transformaci příspěvkových organizací v kultuře do jiného modelu.
    "Václav Jehlička je dobrý typ na ministra kultury - vzešel z komunální politiky, má přehled i politické zkušenosti a jeho působení bude mít racionální základ," řekl ČTK starosta Náměště nad Oslavou Vladimír Měrka, jeden z činovníků Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Jehlička se podle něj i jako senátor vždy zasazoval za památky a kulturu a za zájmy historických sídel.
    Jehlička, vnímaný jako člověk spojený hodně s památkami, stál počátkem 90. let, v době, kdy byl starostou Telče, u zrodu sdružení a také u zrodu České inspirace - úspěšného pokusu, jak propagovat v zahraničí i jiná česká města než Prahu. O Jehličkovi se hovoří jako o starostovi, který pomohl pozvednout Telč tak, že je nyní nejen krásným památkovým městem, ale městem, které opravdu kulturně žije.
    Herec a ředitel pražského Divadla na Fidlovačce Tomáš Töpfer, který se stal loni senátorem, označil Jehličku za mimořádně kultivovaného, vzdělaného a milého člověka. "Moc bych mu přál, aby se stal ministrem kultury," řekl ČTK. Potkal se s ním při práci v Senátu a jeho výborech.
    "Možná, že pan Jehlička není všeobecně známý veřejnosti, ale v každém případě je to další senátor, který by byl členem vlády," uvedl. Podle něj to znamená, že Senát umí vygenerovat výrazné osobnosti. "V současné vládě je senátorů několik; tím význam Senátu stoupá a jsem tomu rád," dodal Töpfer.
    Jehličkova politická zkušenost je vnímána jako výhoda, protože ministerstvo je i podle Šmída specifický svět a ministr je politická funkce. Ilja Šmíd nicméně vnímá "se smutkem" rezignaci Třeštíkové, která vydržela ve vládě pouhé dva týdny.
    "Vypadalo to velmi nadějně, i  když neměla zkušenosti z politiky," poznamenal na adresu její započaté práce, od níž si řada kulturních pracovníků hodně slibovala. I proto prý někteří lidé považují její odchod tak trochu za zradu na kulturní sféře. "Ale věřím, že měla vážné důvody, a považuji za ohromnou ostudu politiky, že se zbavuje tímto způsobem lidí s podobnými schopnostmi," dodal Šmíd.
    Šmídovým favoritem na tuto funkci by byl asi někdejší ministr kultury a poslanec Jaromír Talíř, který je nyní na úřadu náměstkem. Ideálním ministrem byl podle Šmída Martin Stropnický, měl však k dispozici bohužel jen velmi krátké období. Tento herec a diplomat působil v úřednické vládě Josefa Tošovského v roce 1998.
0 komentářů
přidat komentář