Klaus jmenuje Jehličku ministrem kultury už dnes odpoledne

Zdroj
Alice Blažková
Vložil
ČTK
26.01.2007 15:45
Praha

Praha - Prezident Václav Klaus by měl podle informací ČTK jmenovat senátora Václava Jehličku (KDU-ČSL) novým ministrem kultury už dnes v  16:00. Jehlička nahradí v koaliční vládě Mirka Topolánka (ODS) Helenu Třeštíkovou, která tento týden rezignovala.

    Topolánek se dnes ráno sešel na úřadu vlády s Jehličkou a předsedou KDU-ČSL Jiřím Čunkem. "Termín jmenování záleží na panu prezidentovi. Já bych upřednostňoval velmi rychlou změnu, protože ho současně žádám o přijetí demise paní ministryně a současně ho žádám o  jmenování," řekl poté Topolánek ČTK.
    Mluvčí Hradu Petr Hájek později ČTK potvrdil, že jmenovací akt se uskuteční na Pražském hradě dnes odpoledne.
    Volbu Jehličky označil Topolánek za šťastnou. "Myslím si, že Václav Jehlička je přesně ten člověk, jako bývalý starosta Telče, který s památkami pracoval dlouhou dobu, který se v Senátu dlouhodobě zabýval problematikou kultury a jejím financováním," uvedl.
    Na dnešní schůzce Topolánek, Čunek a Jehlička mluvili o resortu kultury a jeho problémech, personální otázky prý neřešili. Jehlička už ve čtvrtek uvedl, že chce mít právo veta při jmenování svých spolupracovníků. Třeštíková zdůvodnila své odstoupení právě tím, že na ni byl vyvíjen nátlak, aby jmenovala do funkcí v úřadu lidi, které si nepřála - konkrétně exnáměstka ministra kultury Františka Formánka.
    Topolánek dnes zopakoval, že ho odchod Třeštíkové mrzí a důvody jejího odchodu pokládá za iracionální. Potvrdil, že na ranní schůzce s Jehličkou a Čunkem neřešil žádné personální otázky ohledně vedoucích pracovníků ministerstva. "Já jsem žádné personální otázky s panem Jehličkou řešit nemusel, protože jsem je neřešil ani s  paní Třeštíkovou," uvedl. Náměstka samozřejmě jako předseda ODS bude nominovat. "Myslím si, že ale Václav Jehlička si vybere sám," dodal premiér.
0 komentářů
přidat komentář