Program konference FROM BRIEF TO URBAN LANDSCAPE

Zdroj
Fakulta architektury ČVUT | Irena Fialová
Vložil
Tisková zpráva
25.01.2007 22:40
V první etapě projektu DUTCH LADIES: ARCHITECTURE A DIFFERENT VIEW / ARCHITEKTURA JINAK se šest z celkového počtu osmi nizozemských architektek představí přednáškou v rámci veřejně přístupné MEZINÁRODNÍ KONFERENCE, pořádané
Fakultou architektury ČVUT ve spolupráci s Národní galerií v Praze na téma


From Brief to Urban Landscape / Od zadání k městské krajině

Konference se koná dne 31. ledna 2007 od 14.00 hod
v kinosále ART minus, Veletržní palác.

PROGRAM:

14:00 - 18:00 Conference: From Brief to Urban Landscape
Conference chair: Ing. arch. Irena Fialová, Zlatý řez
14:00 Welcome and introduction
Ing. arch. Ir. Zdeněk Zavřel, Dean of Faculty of Architecture ČVUT
Hilde Jansen, Cultural Counsellor of the Royal Netherlands Embassy in Prague
Prof. RNDr. Miroslav Vlček, DrSc, Vice-Rector for International Relations, ČVUT
14:15 Jeanne Dekkers: Poetic Engineering
14:45 Marianne Loof: Inspiration:Holland
15:15 Anna Vos: Realizing Quality
15:45 - 16:15 Coffee Break
16:15 Juliette Bekkering: Silk, Raw and Serene
16:45 Liesbeth van der Pol: Fantastic Housing
17:15 Nathalie de Vries: Recent Works
17:45 Discussion



NATHALIE DE VRIES

MVDRV
www.mvdrv.nl

Nathalie de Vries (1965) vystudovala Technickou universitu v Delftu, kde absolvovala v roce 1990. Je jednou ze zakládajících členů a ředitelů architektonické kanceláře MVRDV. Od roku 2005 zastává též funkci Hlavního architekta železnic Pro Rail/ Nederlandse Spoorwegen. Je hostujícím profesorem na IIT v Chicagu a na TU v Berlíně. MVRDV spoluzaložila s Winy Maasem a Jacobem van Rijsem v roce 1991, rok po dokončení studií. Již první projekty této kanceláře jako byl Light Urbanism - Lehký urbanismus pro město Rotterdam nebo domov seniorů WoZoCo v Amsterdamu jí získaly světový věhlas. MVRDV se zaměřuje na jakékoliv měřítko architektury a urbanismu. Metodicky vždy provádí výzkum zadání z hlediska jeho vlivu na kontext, hustotu zastavění a na veřejný prostor. Výsledkem takovéto analýzy byl i revoluční návrh Nizozemského pavilónu na Expo v Hannoveru v roce 2000, na kterém MVRDV ukázali, že v jednom domě lze nejen kombinovat jakékoliv funkce, ale dosáhnout i velmi vysoké hustoty zastavění.



LIESBETH VAN DER POL

Atelier Zeinstra / Van der Pol
www.zeinstravanderpol.nl

Liesbeth van der Pol je velmi významnou osobností Amsterdamského architektonického světa. Opakovaně překvapuje neočekávanými řešeními, která jsou realizována ve vysoké kvalitě. Pracuje společně se svým partnerem Hermanem Zeinstrou, se kterým založila v roce 1989 společnou architektonickou kancelář, a také vyučuje na Amsterdamské Akademii.

JULIETTE BEKKERING

Bekkering Adams Architecten
www.bekkeringadams.nl

Architektonická kancelář Bekkering Adams Architecten byla založena v roce 1997 Juliette Bekkering (1963). V roce 2005 se dalším partnerem stala Monica Adams (1964), která do té doby pracovala jako podílník v kanceláři Ericka van Egeraata. Ve tvorbě Juliette Bekkering je ještě lehce viditelný vliv Koolhaase, Neutelingse a Riedijka, u kterých pracovala jako studentka. Její tvorba "domu jako ikony" je však poměrně překvapivě založena na velmi pečlivé analýze účelu, vlivu na veřejný prostor a mimořádné schopnosti používat nejrůznějsí materiály a řešit jejich návaznosti zajímavými detaily.





MARIANNE LOOF

Loof & van Stigt Architecten
www.levs.nl

Marianne Loof (1960) vystudovala Technickou univerzitu v Delftu a začínala jako mnoho nizozemských architektů projekty bydlení. Kvalitou svých realizací se brzy stala veřejně známou. Je schopna velice úspešně propojovat nejen tvary, ale i manažovat velmi složité projekty a dovézt je do zdárného konce. V průběhu studia pracovala v kancelářích různých významných architektů a ihned po dokončení školy v roce 1989 založila s Jurriaanem van Stigt vlastní kancelář, která má dnes přes 25 zaměstnanců. V roce 2005 se dalším z partnerů kanceláře stal Adriaan Mout.


JEANNE DEKKERS

Jeanne Dekkers Architecten
www.jeannedekkers.nl

Jeanne Dekkers jako jedna z mála architektek účastnících se projektu Dutch Ladies vystudovala TU v Eindhovenu. Během své praxe si vytvořila vlastní styl práce, založený na mimořádném kreslířském talentu a emocionálním cítění, avšak současně na naprosto racionální analýze zadání. Realizovala řadu vynikajících staveb a v posledních letech publikovala několik monografií.

DANA PONEC

Dana Ponec Architecten
www.danaponecarchitecten.nl

Dana Ponec představuje ve skupině architektek, účastnících se projektu Dutch Ladies jinou krevní skupinu. Vystudovala Technickou univerzitu v Delftu a ihned poté se stala partnerkou v kanceláři Soeters Ponec van Elsdonk Architecten. Po mnoha letech spolupráce se Sjoerdem Soetersem, jediným nizozemským postmodernistou, založila letos k prvnímu lednu svoji vlastní kancelář Dana Ponec Architecten. Neúčastní se z tohoto důvodu lednového workshopu, avšak bude spolupracovat se studenty v průběhu letního semestru.


MARLIES ROHMER

Marlies Rohmer Architecten
www.rohmer.nl

Marlies Rohmer vystudovala TU Delft a v roce 2000 založila v Amsterdamu vlastní kancelář. Je mimořádně produktivní architektkou, která je schopna navrhovat a realizovat nejrůznějsí typy a měřítka staveb. Začínala svoji praxi na bytových domech, avšak především její veřejné stavby ji zajistily odborný ohlas. Věnuje se též publikační činnosti, vydala The Buildings for NEXT GENERATION (info: www.naipublishers.nl) o zkušenostech mladých lidí s bydlením. Neúčastní se lednového workshopu, avšak bude spolupracovat se studenty v průběhu letního semestru.


ANNA VOS

Studio Bouwfonds MAB
www.bouwfonds.nl

Anna Vos vystudovala TU Delft v letech 1975-82 a po mnoha letech praxe jako tvůrčí architektka se stala ředitelkou rozvoje Studia Bouwfonds MAB, jednoho z největších nizozemských developerů, firmy Bouwfonds Property Development. Tato firma byla původně obecní, později se privatizovala a dnes investuje v mnoha evropských zemích mj. i v České republice. Anna Vos se procesu navrhování a stavění účastní z jiného úhlu pohledu, v Nizozemsku je však dialog mezi architekty, klienty a veřejností důležitou a běžnou součástí jakéhokoliv projektu. Anna Vos s tímto dialogem má velké zkušenosti.
0 komentářů
přidat komentář