Exšéf stavebního úřadu v Liberci dle soudu trestný čin nespáchal

Vložil
ČTK
25.01.2007 11:05
Liberec

Liberec - Bývalý vedoucí stavebního úřadu v Liberci Vladimír Andres, který byl loni obžalován ze zneužití pravomoci při výstavbě řadových rodinných domů v Liberci-Pavlovicích, se podle soudu žádného trestného činu nedopustil. Informuje o tom dnešní liberecká příloha Mladé fronty Dnes (MfD). Zatímco obžalovaný byl s verdiktem spokojen, státní zástupce se proti rozhodnutí na místě odvolal, a případem se proto bude zabývat krajský soud.
    Andres je přesvědčen o tom, že se ničeho špatného nedopustil a za pravdu mu dala i  soudkyně Blanka Škrétová. Za společensky nebezpečné nepovažuje soudkyně ani to, že si pak sám se svou manželkou byt v této lokalitě koupil. "Navíc souhlasy ke stavbě byly vydány dodatečně," řekla deníku.
    Bývalý vedoucí stavebního úřadu podle státního zástupce zneužil svoji pravomoc, když v červenci 2002 vydal územní rozhodnutí a v lednu následujícího roku stavební povolení na výstavbu rodinných domků v lokalitě Staré Pavlovice. A to i přesto, že neměl souhlas s  vynětím pozemků ze zemědělského půdního fondu ani souhlas odboru životního prostředí libereckého magistrátu. Do jednoho domu se navíc sám nastěhoval. Posvětil i jiný způsob zástavby, takže v lokalitě místo rozptýlených domků vyrostly řadové domy s 200 byty.
    Podle obžaloby nastala v Pavlovicích kvůli výstavbě rozsáhlá devastace přírody. Na zastavěných 5,6 hektaru se vyskytovali chránění živočichové, například rorýs, ropucha, křepelka nebo čmelák. Podle odboru životního prostředí libereckého magistrátu Andres vydal územní rozhodnutí dřív, než byl schválen územní plán. Andres ale žádnou vinu nepřipustil. "Stavělo se tam už dřív a nikdo neměl proti stavbám námitky, ani na územní rozhodnutí se nikdo neozval," řekl u soudu bývalý vedoucí stavebního úřadu.
0 komentářů
přidat komentář