Amádeus Real staví v centru Liberce obchodní centrum

Zdroj
Leona Vacková
Vložil
ČTK
12.10.2005 19:45
Praha

LIBEREC 12. října (ČTK) - Pražská společnost Amádeus Real začala v dolní části centra Liberce stavět nové obchodní centrum, které ponese název Delta. Sedmipodlažní nákupní galerie nabídne více než 6000 metrů čtverečních nákupních a kancelářských prostor. Obchodní centrum za téměř 200 milionů korun by mělo první zákazníky přivítat v září příštího roku, řekl dnes ČTK Ondřej Paclt, mluvčí společnosti Syner, která centrum staví.
Podobná obchodní centra už společnost Amádeus Real vybudovala v Ústí nad Labem, Praze a Brně a další projekty plánuje v Hradci Králové, Plzni a Ostravě.
Projekt obchodního centra, které by navázalo na Palác Dunaj a dotvořilo část dolního centra Liberce u terminálu městské dopravy, existuje v plánech už několik let. Stavbu ale brzdilo vypořádání s některými vlastníky pozemků a budov, které musely stavbě ustoupit. Teprve letos na jaře tak mohly začít demolice budov.
Palác navrhl karlovarský architekt Antonín Juštík. Budova má oblá nároží a její ústřední prostor tvoří zastřešené atrium. V budově mají být obchody, kavárny a restaurace, ale žádný supermarket. "Zajímavostí je, že do objektu architekt zakomponoval i památkově chráněný dům U Zeleného stromu," poznamenal Paclt. Zchátralý klasicistní dům, který je na seznamu nejohroženějších památek Libereckého kraje, se tak konečně dočká opravy.
Centrum Delta ale není jedinou stavbou podobného charakteru v této části města. Další obchodní centrum vyrůstá jen pár metrů od Delty mezi ulicemi Na Bídě a Lipová. Společnost Lipová
Development staví polyfunkční dům se supermarketem, ordinacemi a zhruba 40 byty. Obchod s parkovištěm by měl začít sloužit ještě v závěru letošního roku. S dalším projektem hned přes ulici přišla nedávno nizozemská společnost AM Development, která chce na místě dnešního obchodního domu Tesco vybudovat nákupní a zábavní centrum Fórum.
0 komentářů
přidat komentář

Související články