Praha změní kvůli Národní knihovně na Letné územní plán

Vložil
ČTK
23.01.2007 18:25
Praha

Praha - Pražský magistrát hodlá změnit územní plán pro umístění nové budovy Národní knihovny na Letné. Část plánované výstavby, která se musí kvůli stavbě městského okruhu držet přísných podmínek, tak může zasáhnout do dnešní parkovací plochy, kde se odstavují autobusy. Novinářům to dnes řekla ředitelka magistrátního útvaru rozvoje Světlana Kubíková. Budova knihovny by měla stát mezi ulicemi Milady Horákové, Badeniho, Na Špejchaře a Letenskými sady.

    Pozemky určené pro knihovnu také částečně zabírá tramvajová smyčka, která se však trvale nepoužívá. Přesto bude muset magistrát podle Kubíkové začít pracovat na dopravním řešení situace v okolí. Na výstavbu knihovny by zároveň měla navázat soutěž či studie, zabývající se využitím celé plochy letenské pláně. Radnice počítá s tím, že by zde vznikla oddychová a sportovní plocha.
    Národní knihovna vyhlásila soutěž návrhů na podobu nové budovy v květnu loňského roku. Stavba by měla vyrůst do roku 2010. Z  několika stovek zájemců postoupilo v říjnu do dalšího kola osm, vítěz by měl být podle Kubíkové znám na přelomu února a března. Pozemky o rozloze skoro 12.000 metrů čtverečních, na kterých má knihovna stát, hodlá magistrát prodat knihovně za 31,5 milionu korun. Jejich tržní cena je téměř dvakrát vyšší.
    Nová budova Národní knihovny má řešit dlouhodobé prostorové problémy této instituce. V novém objektu by měla být většina knihovních fondů vzniklých po roce 1800.
    Celkové plánované náklady na výstavbu knihovny jsou podle propočtů z  roku 2004 přibližně 1,8 miliardy korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články