Centrum Brna by mohla zkrášlit jezdecká socha

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
23.01.2007 10:45
Brno

Brno - Brno by mohlo mít první jezdeckou sochu v Rašínově ulici v historickém centru města, kterou čeká rozsáhlá rekonstrukce. ČTK to dnes řekl bývalý primátor města a senátor Richard Svoboda (ODS) s tím, že návrhem chce přispět do diskuze o budoucí podobě středu města. Někteří odborníci nepovažují myšlenku za špatnou.

    Rašínova ulice spojuje centrální náměstí Svobody, které bylo v uplynulých měsících zrekonstruováno, s Moravským náměstím. Ulice získá v budoucnu nové dláždění, vznikne v ní i stromořadí lip. Celý prostor by měl být upraven tak, aby se citlivě napojil na pěší zónu. Esteticky zkrášlit by jej mohla mimo jiné socha.
    Jezdecká socha může například ztvárnit římského krále a moravského markraběte Jošta Lucemburského (1351-1411), který je pohřben v nedalekém kostele svatého Tomáše, uvedl Svoboda.
    Připomněl, že město má projekt nazvaný Sochy pro Brno, v rámci něhož by mělo v příští dekádě zkrášlit veřejná prostranství deset skulptur. Svobodův nástupce v křesle primátora Roman Onderka (ČSSD) návrh neodmítá. Diskuzi by ale přenechal odborníkům.
    Historik umění Jiří Kroupa nepovažuje nápad za špatný. Již koncem 18. století se podle něj uvažovalo o tom, že v daném prostoru vznikne nejprve jezdecká socha markomanského vůdce Marobuda a později maršála Františka Morice hraběte z Lacy.
    "Mezi náměstími stával kdysi Německý dům, který byl po druhé světové válce stržen. Nyní by skutečně bylo nutné prostor nějak předělit," uvedl Kroupa, který přednáší na Masarykově univerzitě.
    Vedoucí ateliéru urbanismu Fakulty architektury Vysokého učení technického v Brně Karel Havliš ČTK řekl, že je umění v ulicích města ve srovnání s velkým množstvím reklamy málo. Historické centrum je podle něj k  umístění jezdecké sochy nejvhodnější. Rozhodně návrh může být dobrým tématem do diskuze, uvedl.
    Jezdecké sochy patří obvykle k ozdobám center velkých evropských měst. V Brně podle dostupných historických pramenů žádná jezdecká socha v minulosti nestála.
0 komentářů
přidat komentář

Související články