Semilská radnice připravuje s občany obměnu náměstí a kina

Zdroj
Petra Laurinová
Vložil
ČTK
22.01.2007 16:15
Semily

Semily - Semilská radnice připravuje rozsáhlé úpravy Riegrova náměstí a kina Jitřenka. Do záměru, jenž se stal hlavní prioritou města, se zapojila veřejnost. Podněty od lidí zahrne architekt do svého projektu. Celkové náklady na obměnu centra města by měly dosáhnout kolem 50 milionů korun. Radnice se na nich chce podílet asi osmi miliony, zbývající prostředky se pokusí získat od státu z regionálního operačního programu na obnovu částí měst. Novinářům to dnes řekl starosta Jan Farský.

    "Projekt chceme mít připravený tak, abychom se o dotaci mohli hlásit mezi prvními, a to již letos v létě," dodal. Stavět se bude v tomto a příštím roce. Podle Farského potřebuje náměstí vylepšit celkový vzhled. Z místa pro parkování by se mělo přeměnit na místo k setkávání. "Počítáme s úpravou mobiliáře a dostatkem zeleně," uvedl starosta. Na doporučení architekta se také na náměstí vymění zámková dlažba za žulovou, bývala tam již kdysi.
    Lidé se k nové vizi náměstí mohou vyjádřit při dvou veřejných projednávání záměrů. Město také zřídilo k projektu diskusi na svých internetových stránkách. "Občané nás už upozornili na řadu technických věcí, které jsme si sami neuvědomili. Zabývali se třeba umístěním vánočního stromu nebo pořádáním poutí," řekl starosta.
    V městském kině Jitřenka, které se muselo kvůli špatnému stavu před třemi lety uzavřít, najde po obnově zázemí knihovna, kavárna a hudební klub. Kinosál bude variabilní, půjde využít i jako divadlo nebo k pořádání koncertů.
    První etapa rekonstrukce Riegrova náměstí skončila před dvěma měsíci. Obměnila se při ní část dlažby a postavila moderní betonová fontána. Stála 7,5 milionu korun a z 90 procent ji financoval stát.
0 komentářů
přidat komentář