Bronzový model Přerova si město i přes zpoždění ponechá

Zdroj
Alena Petrželová
Vložil
ČTK
20.01.2007 20:45
Přerov

Přerov - Bronzový model, který zachycuje městskou památkovou zónu Přerova, se rozhodlo vedení radnice i přes zpožděný termín dodání ponechat. Dílo mělo původně město slavnostně odhalit nejpozději do konce loňského roku při příležitosti 750 let od povýšení Přerova na město, což bylo i podmínkou výběrového řízení. Akademický sochař však model nestihl dodat včas. Radní by měli na nejbližším zasedání rozhodnout o sankci. Za model město zaplatí 1,6 milionu korun.

    "Záměr, aby odhalení proběhlo do konce roku 2006, nebyl naplněn. Sochař již dostal od města na zhotovení díla 800.000 korun, bylo by komplikované peníze vracet. Budeme proto postupovat podle smlouvy o dílo. Sankce budeme řešit na příští radě," řekl dnes novinářům přerovský primátor Jiří Lajtoch (ČSSD).
    Akademický sochař André Vícha dnes ČTK řekl, že model hodlá městu předat v nejbližších dnech. "Jsem zrovna ve slévárně, kde se model kompletuje. V pondělí se domluvím na magistrátu na termínu, je to otázka nejbližších dnů," uvedl zhotovitel díla.
    Plánované odhalení bronzového modelu skončilo na konci roku fiaskem. Veřejnosti jej město chtělo předat na konci prosince a završit tak loňské velkolepé oslavy výročí města. Radnice odhalení díla avizovala týdny dopředu a poslala již také pozvánky, které však musela nakonec stornovat. Autor díla zdržení vysvětlil technickým problémem z  hlediska složitosti modelu a jeho atypickými rozměry.
    Model má stát na náměstí T.G.Masaryka v měřítku 1:250. Plastika bude zachycovat celou městskou památkovou zónu a část ochranného pásma.
0 komentářů
přidat komentář