Milovníci historie volají po vzniku Muzea olomoucké pevnosti

Zdroj
Martina Šaradínová
Vložil
ČTK
20.01.2007 20:30
Olomouc

Olomouc - K vybudování Muzea olomoucké pevnosti v Korunní pevnůstce v Bezručových sadech vyzývá olomouckou radnici předseda sekce Historická Olomouc Vlastivědné společnosti muzejní Ján Kadlec. Podle něj by muzeum informovalo zájemce o unikátní vojenské historii města a přilákalo by turisty. Město nápad vítá, uvažuje však spíše o zpřístupnění jiného objektu. Konkrétní studie zatím nevznikla, řekl dnes ČTK náměstek olomouckého primátora Vladimír Pokorný.

    Podle Kadlece patří Korunní pevnůstka do unikátního systému opevnění města, které vzniklo v 50. letech 18. století. Byla součástí Tereziánské pevnosti. Následně zejména v první polovině 19. století v okolí města vznikla soustava 22 fortů, tedy malých pevnůstek, které měly útočníkům zabránit přiblížit se k městu. "V muzeu by vzniklo informační centrum, které by návštěvníkům poskytlo informace o vojenských historických objektech včetně fortů. Některé jsou v rukou soukromých vlastníků, kteří je zpřístupňují, jiné vlastní armáda. Korunní pevnůstka patří městu a zatím je využívána jako sklad stavebního materiálu," vysvětlil Kadlec. Podle něj se dochovalo celkem 14 fortů, které by mohly být přístupné veřejnosti.
    Podle Pokorného však není Korunní pevnůstka v dobrém stavu a město by raději využilo například fort na Tabulovém vrchu. Ten patří armádě a v minulosti o něj projevili zájem olomoučtí památkáři, kteří v něm chtěli vybudovat expozici o historii olomoucké vojenské pevnosti. "K vojenské historii pozornost určitě upíráme, protože muzeum by mohlo zatraktivnit město pro turisty. Chtěli bychom využít i evropských fondů. Zatím jde ale jen o vizi," uvedl Pokorný. Společně s Historickou Olomoucí by ale město chtělo zřejmě ještě letos vydat plán města, v němž by vojenské pevnosti byly zachyceny. Na podobě Korunní pevnůstky se kromě zubu času podepsaly i povodně z  roku 1997.
    Využít fort na Tabulovém vrchu spíše než Korunní pevnůstku považuje za vhodnější i Pavel Michna z olomouckého Národního památkového ústavu. Památkáři však s vlastním návrhem jeho využití neuspěli, od ministerstva kultury nezískali 60 milionů na odkup objektu. "V Korunní pevnůstce jsou již mnohé zásahy. Naopak fort na Tabulovém vrchu je vzorový případ fortu a je nepoškozený. Nemá u nás obdoby," uvedl Michna. Podle něj je Olomouc jako hraniční a říšská rakouská pevnost jedinečná v tom, že existuje kontinuita stavby opevněných zařízení od roku 1655, kdy byla Olomouc vyhlášena zemskou pevností, až do roku 1945.
0 komentářů
přidat komentář

Související články