Výstavba města projevem současného života

Oldřich Tyl

Vložil
Jakub Potůček
10.01.2007 00:25
Přehlížíme-li realisované výsledky novodobé stavby měst přicházíme k poznání, že ve velmi málo případech vytvořeny byly hodnoty odpovídající přítomnosti. Současný život nenašel dosud ve stavbě měst svůj syntetický obraz, jako ho našel ve výtvarném umění, zvláště filmu, architektuře, malířství a plastice a zdá se, že cesty, které by vedly částečně k realisacím, dosud nastoupeny nebyly.
V disharmonickém zjevu amerických měst, hlavně city, v průmyslových a obchodních centrech, kde potřeby života byly silnější než nivelisující ruka úřadů, tvoří se primitivní nevypracované hodnoty a dávají se impulsy k příštímu řešení. Stavba měst neuvědomila si dosud hodnotu prvků i rytmus skladby současného života.
Města svými nevhodně organisovanými správami a výkonnými orgány nemohla tvoření nových hodnot podporovati.
Průběhem desítiletí změnily se názory na úkoly a poslání měst diametrálně. Dříve kolonisační jednotky stávají se článkem tak zvaných územních řešení, do kterých se včleňují přirozeně svojí hospodářskou nesoběstačností a přičleňují k svému organismu oblasti průmyslové a zemědělské. Disposice jak měst, tak i jejich zájmových oblastí hledí se upraviti dle zákonu oekonomie. Nové dopravní prostředky stanoví maximálně přípustné vzdálenosti distriktů výrobních a obytných.
Zájmové oblasti přestávají míti formu kruhu a mění se v různotvárné a složité formy hvězdicové, jichž cípy sledují komunikační linie. Rychlé dopravní prostředky aero, rychlodráhy, auta i omnibusy dávají nové dosud nezhodnocené impulsy k tvoření ideálu otevřených prostorů, které odpovídají cítění člověka dneška. Jak dlouho byly nevhodně aplikovány a dosud se aplikují Sitteovy prostory uzavřené. prostory historických měst. Moderními prostředky dopravními přistupuje ku druhým komposičním prvkům nový kinetický element, který stává se záhy dominující složkou. Stal se již dominujícím v centrech, rovněž jako pohyblivé noční reklamy, které často překrývají svojí kontrastní komposicí akademicky řešená průčelí. Nové výrobní metody nutí jednotlivce ku kolektivní práci a seriové výrobě, zajímavé je však poznání, že tyto metody přispívají k individualisaci soukromého života. Moderní člověk žádá jako protiváhu svého mechanisováného a zespecialisovaného zaměstnání kontrastnější prostředí, ve kterém se pohybuje.
Nachází je jak v příkrém vnikání spojitých parkových pásem i zemědělských oblastí do kamenných polí města, tak i v kontrastu výškového zastavení city a obytných čtvrtí. Ku kontrastním řešením přispělo nepřímo i studium intensity a kvality osvětlení k různým účelům a v různých dobách ročních i požadavky hygieny, které vedou k odstranění uzavřených bloků a přispívají k  novým možnostem tvarovým.
Úvahy o hledání nových prvků a hodnot jako důležitých jednotek pro stavbu měst budou tvořiti ještě novou doktrínu, která doplní nynější obsáhlé teorie - které samy nemohou vytvořiti syntetický obraz odpovídající životu.
Stavitelé měst dosud nepokusili se zpracovati impulsy, které jim dává struktura dnešního života, specielní práce národohospodářů a psychologů - analytiků k  výsledné skladbě současného města.
Stavba IX, 1930-1931, s. 8-9.
0 komentářů
přidat komentář