Německo zkouší využít staré panely na stavbu rodinných domků

Zdroj
Denisa Svobodníková
Vložil
ČTK
12.10.2005 10:40
Německo

Berlín

BERLÍN - Prázdná panelová sídliště zatím hyzdí většinu měst bývalého východního Německa. Časem by ale měla alespoň zčásti zmizet. A není vyloučeno, že z šedivých betonových panelů budou vznikat nové domy; nikoli sídliště, nýbrž rodinné domky, vícepatrové domy nebo vilky.

Stavby z panelů totiž mohou být podle pracovníků Institutu pro zachování a modernizaci staveb při Technické univerzitě v Berlíně až o 30 procent levnější než nemovitosti z konvenčních materiálů a panely jsou prý podivuhodně zachovalé. Už nyní vznikají první rodinné domy z bývalých paneláků.
"Naše dosavadní šetření ukázala, že jde o velmi dobrý materiál a že jej lze použít znovu bez problémů," řekl ČTK zástupce ředitele institutu Frank Vogdt. Po očištění, kontrole a rozřezání poslouží panely jako stavební díly pro jinou stavbu.
Betonové díly jsou podle expertů architektonicky flexibilní a lze je přizpůsobit i plánům na úplně běžný domek. "Nemyslíte na to, že materiál pochází z paneláku," vysvětluje Vogdt.
Hrubá stavba vily v braniborském Schildowě na kraji Berlína skutečně vypadá jako běžný rodinný dům. Až na to, že je včetně střechy z panelů, které ještě nedávno byly součástí panelového sídliště v berlínské čtvrti Marzahn.
Panelová kostra nakonec nebude vidět. Na hrubou stavbu přijde tepelná izolace a omítka. Zatím je stavba o 24 až 27 procent levnější než stavby z cihel nebo montované domy z prefabrikovaných dílů. "To jsou první plány, určitě je lze ještě zlepšit," míní Vogdt. Majitel chce úspor využít k umístění solárních panelů na střechu a jejímu částečnému zatravnění.
Ve východním Německu je prázdných zhruba 300.000 panelových bytů. Osvědčí-li se používání panelů, slibují si odborníci široké použití. "V Německu je poptávka po rodinných domcích či dvojdomcích," vysvětluje Vogdt. Pokud jde o patrové domy, lidé dávají přednost čtyř- nebo pětipatrovým stavbám, nikoli jedenáctipatrovým kolosům. "S těmito prvky můžeme stavět až třípatrové domy," vysvětluje vedoucí projektu Claus Asam.
Odborníci proto uvažují třeba o tom, že se v budoucnosti horní patra vysokých panelových domů na sídlištích rozeberou a přímo na místě se z nich postaví nižší vícepatrové domy nebo rodinné domky.
Že by "rodinný panelák" neměl žádné háčky? "Když stavaři kritizují, mluví o tom, že betonové zdi jsou tak tvrdé, že do nich nelze zatlouct ani hřebík," připouští Asam. "Někdo ale zase tvrdí, že je to dobře, protože může konečně zavěsit kuchyňské skříňky, aniž by mu spadly na hlavu. Nakonec ale potřebujete doma jiné nářadí. Skutečnou vrtačku, zatímco v cihlovém domě to lze udělat s hřebíkem a kladivem," dodává.
Německo se snaží s betonovým dědictvím vypořádat všemožně. Rozebírání panelákových sídlišť podporuje i státní program Stadtumbau Ost, tedy Městská přestavba Východ.
0 komentářů
přidat komentář