Stavební úřady tvrdí, že nový zákon administrativu nesnížil

Zdroj
Markéta Köhlerová
Vložil
ČTK
18.01.2007 10:25
Praha

Praha - Pracovníci stavebních úřadů mají problémy s novým stavebním zákonem, který platí od ledna. Tvrdí, že je nepřehledný a že administrativu nezjednodušil. Vyplývá to z vyjádření stavebních úřadů pro ČTK. Přitom právě zjednodušení administrativy si od nové normy zákonodárci slibovali.

    Nový zákon přinesl výrazné změny; například místo původního stavebního povolení pro malé stavby stačí nyní jen ohlášení. V minulosti trvala příprava stavby včetně povolení mnohdy déle než samotné provedení. Stavební úřady však nyní tvrdí, že ohlášení není pro občany jednodušší; musejí totiž předkládat spoustu dokumentů.
    Podle Ludvíka Pauluse ze stavebního úřadu v Hradci Králové sice přibylo případů nevyžadujících povolení nebo ohlášení, nicméně velká část staveb vyžaduje územní rozhodnutí nebo tzv. územní souhlas. Stavebník tak nadále musí shánět několik desítek povolení či vyjádření ke stavbě od orgánů či organizací, například provozovatelů plynových, elektrických, vodních a jiných sítí.
    Jaroslav Bárta z plzeňského stavebního úřadu tvrdí, že například pro občany, kteří staví svépomoci dům, se od ledna komunikace se stavebním úřadem nezjednodušila. "To, že stačí pouze ohlásit například stavbu rodinného domu do 150 metrů čtverečních, je mýtus," uvedl. Ohlášení musí být podle něj doloženo zhruba stejnou dokumentací jako dosud, a navíc ohlášení musí předcházet vydání tzv. územně plánovací informace, o kterou se musí rovněž nejprve požádat.
    Paulus kritizuje i nepřehlednost zákona. "Zákon i vyhlášky jsou několikanásobně rozsáhlejší než dosavadní právní úprava, orientace v zákoně samotném je složitá, protože zákon uvnitř obsahuje vzájemné vazby mezi různými částmi a zejména poskytuje různé varianty postupu," dodal.
    Kritikou nového stavebního zákona nešetří ani vedoucí stavebního úřadu v Blansku Petr Rizner. "Zatím převládají negativní zkušenosti, a to jak u investorů, tak i u pracovníků stavebního úřadu. Zákon obsahuje chyby a prováděcí vyhlášky jsou z  prosince 2006, výklady k jednotlivým paragrafům nejsou a pokud ano, tak se různí," uvedl.
    Občanům nový zákon dělá také problémy. "Veřejnost neznala ani starý stavební zákon, natož aby se dokázala orientovat v novém. Jen vyplnění povinných formulářů činí přes pomoc, kterou se snažíme poskytovat, problémy," řekl Petr Malotín ze stavebního úřadu Prahy 6.
    Podle stavebních firem, které ČTK oslovila, je na hodnocení stavebního zákona příliš brzy, pokles administrativy však také nezaznamenaly. "Klady i zápory zákona můžeme vyhodnotit tak za rok. Největší chybou by asi bylo již teď uvažovat o novelách. Nejlepší cestou je počkat, až si všichni účastníci na nový předpis zvyknou," řekl tiskový mluvčí Metrostavu František Polák. Na zákonu našel ale i pozitivní aspekt. "Zákon umožňuje zrychlení stavebního řízení například tím, že se o jedné záležitosti má jednat pouze jedenkrát. Záleží však na odvaze státní správy skutečně takto postupovat," řekl.
    "Výše administrativní náročnosti se z  pohledu developera nezměnila," dodal marketingový ředitel developerské společnosti Finep Jan Zachariáš.
    Novela zákona přinesla přísnější a častější průběžné kontroly úředníků stavebních úřadů na stavbách, a to i po jejich dokončení. Za stavbu na černo, pro kterou je třeba ohlášení, je nově možné udělit pokutu až 200.000 korun.
    Dlouho očekávaná novela, která má podpořit rozvoj regionů i výstavbu bytů, nahradila normu z poloviny 60. let. Zákon před jeho schválením kritizovala ODS. Nelíbilo se jí, že zákon rozšiřuje prostor pro vyvlastnění, omezuje obecní zastupitelstva a vzdaluje výkon státní správy od občanů. Tvrdila také, že předloha nezkracuje lhůty, nezjednodušuje administrativu a zapříčiní vysoký nárůst počtu úředníků.
0 komentářů
přidat komentář

Související články