Liberec chce do tří let rozprodat téměř všechen majetek

Vložil
ČTK
17.01.2007 10:40
Liberec

Liberec - Město Liberec chce do tří let rozprodat téměř všechny pozemky a budovy, které vlastní. Skončí tím nejen několikaletá privatizace, ale zřejmě i rozvoj města, protože právě do něj radnice většinu prostředků utržených z prodeje majetku vkládala. Poslední velkou investicí bude zřejmě výstavba tramvajové trati do nejvíce osídlené čtvrti - Rochlice, uvádí dnešní liberecká příloha Mladé fronty Dnes (MfD).
    "Do budoucna už nelze držet nadstandardní rozvoj města. Budeme muset investovat jen do potřebných akcí," řekl deníku vedoucí odboru ekonomiky libereckého magistrátu Čeněk Svoboda. Liberec se navíc zadlužil a ročně na splátkách zaplatí 200 milionů korun, což je deset procent rozpočtu. Splátky budou ale podle Svobody klesat, a pokud se podaří omezit investice a další půjčky, bude schopno se vyrovnat i s klesajícími příjmy z prodeje majetku.
    Prodej nemovitostí a později i pozemků zahájil Liberec v roce 1996, kdy se prodávaly tisíce budov a bytů. V současné době už jich město vlastní jen několik. Od předloňska se proto zbavuje ve velkém hlavně pozemků. Loni za ně chtělo získat do rozpočtu čtvrt miliardy korun. Zájem však nebyl takový, jak úředníci čekali, a příjmy z prodeje se podařilo splnit jen z  poloviny.
    Letos rozpočet počítá s příjmy z prodeje ve výši 160 milionů. "Nyní nabízíme přes 1000 pozemků a ještě 600 zpracujeme na tento rok," řekl deníku vedoucí oddělení majetku města Josef Mazáč. Největší zájem je podle něho o menší pozemky, například za ty pod garážemi může chtít město až 2500 korun za metr čtvereční. Velké a lukrativní pozemky nabízí větším investorům, ceny za metr jsou také většinou podstatně vyšší.
    Větší úspěch než pozemky ale v  privatizaci stále mají městské budovy. I proto chce radnice jejich prodej obnovit. "Zjišťujeme, do jaké míry jsou vhodné k prodeji," řekl Mazáč. Majetek prodává město v dražbě. V současné době je v nabídce 11 domů a zařadit chce radnice i dalších 20, z nichž některé byly dosud blokovány. Je mezi nimi také Liebiegova vila, kterou město před třemi lety koupilo v dražbě z konkurzní podstaty Textilany. Za novogotickou budovu zaplatilo 25 milionů korun a dalších pět dalo do oprav.
0 komentářů
přidat komentář

Související články