Odpůrci centra Plaza v Liberci se chtějí obrátit na ombudsmana

Zdroj
Leona Vacková
Vložil
ČTK
15.01.2007 18:30
Liberec

Liberec - Odpůrci výstavby nového nákupního areálu společnosti Plaza Centers v Liberci se chtějí s žádostí o pomoc obrátit na veřejného ochránce lidských práv. Nedaří se jim zastavit práce a nejsou spokojeni s tím, že úřady výstavbu tak rozsáhlého objektu v památkové zóně uprostřed stotisícového města povolily. Stavba je přitom v rozporu s platným územním plánem a zasahuje do ploch veřejné zeleně, řekla dnes ČTK členka libereckého zastupitelstva Zuzana Kocumová.

    Nové nákupní centrum má vyrůst v  blízkosti historické radnice na místě zkrachovalého projektu Galerie Galas z  počátku 90. let. Původní investor zkrachoval a Šaldovo náměstí tak přes deset let hyzdila obrovská jáma plná vody. Loni na podzim představila společnost Plaza Centers záměr postavit na místě velké obchodně-zábavní centrum za zhruba 900 milionů korun, jehož součástí bude i podzemní parkoviště. Za hektarový pozemek, který od města získala, nabídla 40 milionů korun. Od Vánoc má i územní rozhodnutí.
    Proti obřímu komplexu vznikla už loni na podzim petice, tisíce občanů si přejí v centru města zachovat park, který v posledních letech kolem obří jámy s vodou vyrostl. Přijatelnější byl podle Kocumové i původní záměr galerie, který počítal jen s částečnou zástavbou náměstí, a tak by prostor zbyl i pro zeleň. "Nový investor však chce zastavět celou plochu a to je pro nás nepřijatelné. Není přeci možné, aby podobu centra určovali investoři," uvedla Kocumová.
    Záměr se nelíbí ani Státnímu památkovému úřadu v Liberci. Jeho ředitel Miloš Kadlec dnes ČTK řekl, že důvodem je hlavně hmota objektu, která neodpovídá původní zástavbě a do památkové zóny v centru nepatří. "Naším cílem není bránit moderní architektuře, ale plánované obchodní centrum je příliš mohutné a bude působit rušivě," řekl Kadlec. Památkáři však mají v této věci jen poradní hlas.
    Centrum Plaza chce v Liberci postavit centrum o ploše 50.000 metrů čtverečních. Čtyřpodlažní objekt nabídne 19.500 metrů čtverečních prodejních ploch a parkoviště pro 490 automobilů. Nákupní galerie bude zaměřena hlavně na módu a módní doplňky. Součástí areálu však budou i restaurace a zábavní část s multikinem či bowlingem.
    "Územním rozhodnutím je přesně vymezeno umístění a parametry námi plánované stavby," řekl ČTK projektový manažer liberecké Plazy Jan Hais. Dalším krokem společnosti je podle něj dokončit podrobnou projektovou dokumentaci, která bude podkladem pro žádost o  změnu ve stavebním povolení. Plaza Centers totiž navazuje na již existující projekt s vydaným stavebním povolením. Zároveň chce firma zahájit přípravné práce na pozemku.
0 komentářů
přidat komentář