Stavebnictví na jihu Moravy rostlo o čtvrtinu, nejvíc v Česku

Vložil
ČTK
12.01.2007 10:45
Brno

Brno - Na jižní Moravě se od ledna do září loňského roku prostavělo přes 25,5 miliardy korun, což je o čtvrtinu více než ve stejném období loni. V oboru pracovalo přes 22.300 lidí, což je nárůst o desetinu. Růst výstavby i počtu zaměstnanců je nejvyšší v Česku. Nejvíc ze všech krajů se na jihu Moravy zvýšily i platy v oboru, průměrná mzda přesáhla 19.900 Kč. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

    V kraji působí přes 300 stavebních podniků s více než 20 zaměstnanci, hned po Praze nejvíc v Česku. Druhý nejúspěšnější je region také ve výši investic do výstavby. I přesto se za první tři čtvrtletí loňského roku prostavěla jen zhruba polovina toho, co v hlavním městě. Na třetím místě je Moravskoslezský kraj s investicemi asi 13 miliard. Výraznému nárůstu nezabránilo ani nepříznivé počasí v první polovině roku.
    Je to spirála, kde jedno navazuje na druhé, tvrdí analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil. "Zvyšuje se atraktivita Brna jako regionálního centra s pracovními příležitostmi, mimo jiné díky přílivu nových investorů. I ti se přitom podílejí na růstu stavební výroby. Více pracovních příležitostí a rostoucí kupní síla následně podporuje výstavbu obchodních a zábavních center," popsal.
    Spirálu ale nelze vytáčet donekonečna, varuje šéf společnosti RealSpektrum Jiří Fajkus. Hlavně v bytové výstavbě se postupně začne projevovat třeba nedostatek pozemků. Už nyní je to patrné v okrese Brno - venkov, kde oproti třem čtvrtletím roku 2005 klesla výstavba o pětinu.
    Právě byty celkovému růstu v kraji výrazně pomohly. Lidé využívají výhodné hypotéky, navíc je straší zvýšení daně z přidané hodnoty za bytovou výstavbu plánované od roku 2008. "Vliv mají i silné ročníky ze 70. let, kteří v současné době řeší své bydlení," doplnil Potměšil.
    Zatímco bytová výstavba je na vrcholu, komerčních a průmyslových objektů ještě výrazně přibude, míní Fajkus. V Brně teď vyrůstá řada výrobních hal, například na Černovické terase. Vznikají i administrativní komplexy, letos bude pokračovat výstavba Spielberk Office center v ulici Heršpická, nedaleko by měly vyrůst další dvě budovy Brno Business Park.
    Výstavba rostla rychleji než počet pracovníků, produktivita práce tak byla o 13 procent vyšší. Víc stavařů by stejně nebylo kde brát, upozornila mluvčí brněnského pracovního úřadu Ivana Ondráková. "Loni jsme v kraji evidovali několik stovek volných míst ve stavebnictví. Nedostatek je dlouhodobý a firmy ho řeší náborem cizinců," uvedla mluvčí. Každý čtvrtý pracovník na stavbě je tak ze zahraničí, nejvíc je Ukrajinců.
0 komentářů
přidat komentář

Související články