Zámek v Čechách pod Kosířem nikdo nechce

Vložil
ČTK
11.01.2007 11:20
Olomouc

Olomouc - O empírový zámek v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku, který stát nabídl k převodu, nemají zájem obec, města Olomouc a Prostějov ani Olomoucký kraj. Zájem naopak projevilo několik soukromých subjektů. Obci se ale nelíbí, že by památka mohla skončit v soukromých rukou. Starosta Zdeněk Mader se proto obrátil na krajský úřad, aby se věcí znovu zabýval, píše dnes Prostějovský deník.

    "Já i drtivá většina místních lidí jsme toho názoru, že by se tento nádherný zámecký areál neměl prodávat do soukromých rukou. Nikde není psáno, že by pak nebyl uzavřen a znepřístupněn veřejnosti," uvedl Mader. Obec, která se na základě smlouvy o  zámecký areál stará, vzala iniciativu do svých rukou. Největší naděje vkládá do krajského úřadu, který památku odmítl jako vůbec poslední na prosincovém zasedání zastupitelstva. "Hned 2. ledna jsem poslal hejtmanovi dopis, v němž ho žádám o osobní schůzku," řekl starosta. Věří, že zastupitelstvo svůj názor přehodnotí.
    Stát prohlásil zámek ze svého hlediska za nepotřebný a nechce se o něj dál starat. Loni v srpnu jej proto i s přilehlým parkem nabídl k  bezúplatnému převodu do majetku několika institucím. "Oslovili jsme organizační složky státu jak na okresní, tak celostátní, to znamená ministerské úrovni. Když ani jedna z nich neměla zájem, obrátili jsme se na obec Čechy pod Kosířem, město Prostějov, město Olomouc a Krajský úřad Olomouckého kraje. Žádný ze subjektů ale převést areál do svého majetku nechtěl. Dost nás to překvapilo," řekla ředitelka Územního pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových v Brně Lenka Kolaříková. Na druhou stranu však podle ní projevilo zájem o koupi zámku bez předešlého upozornění několik soukromníků.
    "Další kroky zatím zvažujeme. Odborné komisi, která zasedne zhruba za měsíc a půl v Praze, předložím varianty řešení. V úvahu přichází to, že si stát zámek nechá, nebo ho nabídne k odkupu ve výběrovém řízení. Toho by se mohli zúčastnit i soukromí zájemci, zákon to nevylučuje," uvedla Kolaříková s tím, že přechod historické budovy do privátní sféry by muselo nakonec schválit ministerstvo kultury.
    Další kulturní památkou na Prostějovsku, kterou úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových nabídl k převodu, je objekt kapličky ve Skřípově. "O její převod požádala místní obec. Lze předpokládat, že jiný zájemce se už nepřihlásí," řekla Kolaříková.
0 komentářů
přidat komentář

Související články