Nejpohádkovějším českým zámkem je podle ankety Telč

Vložil
ČTK
10.01.2007 18:00
Praha

Praha - Anketu o nejpohádkovější český hrad či zámek vyhrál státní zámek Telč. V internetovém hlasování připraveném Národním památkovým ústavem (NPÚ) získal 1707 z celkového počtu 6773 hlasů. Historická Telč je častým objektem zájmu filmařů. Stala se kulisami pro snad nejmilovanější českou filmovou pohádku Pyšná princezna. Natáčel se tu i snímek Jak se budí princezny, Kouzelný měšec nebo Z pekla štěstí a seriál O ztracené lásce.

    Na druhém místě se 1425 hlasy skončil hrad Pernštejn a třetí místo získal zámek Červená Lhota s 953 hlasy. V první pětce se umístily ještě zámek Ploskovice a hrad Bouzov, které získaly 541, respektive 463 hlasů. Výsledky tak potvrdily předpoklady organizátorů, kteří stejné památky na začátku ankety na vítěze tipovali.
    Pernštejn na Žďársku mohou pozorní diváci poznat ve filmech Jak se budí princezny, v příběhu Sedm krkavců, pohádkách Pták Ohnivák, Čert ví proč či Sůl nad zlato. Na oblíbeném jihočeském zámku Červené Lhotě v roce 1973 vznikala legendární Zlatovláska s Petrem Štěpánkem v roli Jiříka a Jorgou Kotrbovou v roli princezny. A následovaly pohádky O kráse a štěstí nebo pohádka O zatoulané princezně, která uteče svým královským rodičům k cirkusu. Červenou Lhotu si vybral třeba i ruský režisér pohádky Princezna na hrášku.
    Na zámku v Ploskovicích filmaři natáčeli pohádku Jak si zasloužit princeznu, také pohádku Princ a Večernice s Radoslavem Brzobohatým či Jezerní královnu s Ivanou Chýlkovou. Zdejší umělé jeskyně se objevují třeba ve Formanově pětioscarovém Amadeovi.
    Také hrad Bouzov je vyhledávanou lokalitou. Proslavil se hlavně díky pohádce O princezně Jasněnce a létajícím ševci, objevil se ale i v Arabele, italské pohádce Fantaghiro či v pohádce o Medvědu Ondřejovi, filmu Kopretiny pro zámeckou paní a také v Království potoků.
    Nad sto hlasů získala v anketě ještě Hluboká, Jindřichův Hradec dostal 90 hlasů, zámek Kozel 84, zámek Konopiště 75 a zámek Jezeří 64 hlasů. Vyhlášení výsledků ankety a předání symbolické ceny pro vítěznou památku se uskuteční v rámci veletrhu GO 2007 na výstavišti v Brně ve čtvrtek 11. ledna.
    Vítězný telčský zámek patří mezi klenoty moravské renesanční architektury. Jeho přitažlivost je podle tamních správců tím větší, že se zde díky citlivému přístupu majitelů k dědictví minulosti zachovaly ve velmi dobrém stavu původní interiéry. Mnohé z nich jsou reprezentativními příklady zásahu italského umění do našeho území, případně jeho proměn v prostředí severně od Alp. Do ankety NPÚ se zapojilo velké množství lidí i díky tomu, že i samotný správce zámku umístil odkaz na své internetové stránce, míní pořadatelé hlasování.
    S filmovými a televizními pohádkami je spojeno i mnoho dalších památek. Na zámku Hluboká nad Vltavou natáčel na počátku 70. let režisér Jindřich Polák příběhy Pana Tau, Pyšná princezna. A pohádky se natáčely i na zámku v Českém Krumlově, například Kouzelné dědictví nebo slovenská Sedm jednou ranou. Jindřichův Hradec se může pochlubit například pohádkou z klenotnice českých filmů Byl jednou jeden král.
    Památkáři připomínají, že si jsou vědomi toho, že pro odbornou práci a praxi při ochraně památek taková soutěž velký význam nemá. I tato anketa ale má přispět k úsilí přinést návštěvníkům nějaké zábavné zážitky, pokud možno související s historií památky a probouzející zájem o kulturní dědictví. Takovou snahu podle NPÚ má většina správců památek - tam, kde to podmínky provozu umožňují, se například koná množství výstav a koncertů.
    "Skeptici (nebo spíše realisté) mezi památkáři patrně připomenou, že památková péče má mnohem vážnější problémy k  řešení. Ale asi i mnozí památkáři budou zvědavi na to, jak který hrad či zámek v  anketě obstojí," uváděli pořadatelé při vyhlášení ankety.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Anketa
Agáta
11.01.07 08:35
zobrazit všechny komentáře

Související články