Potomci Tugendhatových oficiálně požádali o vydání vily

Vložil
ČTK
09.01.2007 15:35
Praha

Praha - Potomci manželů Tugendhatových požádali oficiálně město Brno a ministerstvo kultury o navrácení vily Tugendhat, kterou židovská rodina opustila před válkou v roce 1938. Píše to Mladá fronta Dnes (MfD). Vilu chtějí získat na základě zákona o zmírnění křivd způsobených holokaustem.

    Vila, která nyní patří Brnu, je od roku 2001 zapsána jako jediná česká stavba moderní architektury na seznam UNESCO. Vilu v Brně-Černých Polích navrhl v roce 1928 německý architekt Ludwig Mies van der Rohe. Stavba je podle odborníků unikátní prostorovou koncepcí, výběrem materiálu i zařízením.
    Její majitelé, manželé Gréta a Fritz Tugendhatovi, pocházeli z rodin významných textilních podnikatelů. Dům užívali do roku 1938, kdy rodina před nacisty emigrovala do Švýcarska a pak do Venezuely. Po obsazení Československa nacisty vilu zabavilo v roce 1940 gestapo, v roce 1945 ji jako majetek nacistů zabavil tehdejší československý stát.
    Rodina Tugendhat podle ministerstva nepožádala o majetek ani v letech 1945 až 1948, ani v 90. letech, ani nepožádala o částečné odškodnění prostřednictvím Nadačního fondu obětem holocaustu. Podle informací ČTK ale původní majitelé po roce 1945 o vilu žádali, procedura, o níž jsou záznamy v brněnském archivu, se však nestihla vyřídit do února 1948.
    Ministerstvo kultury nemá žádný právní nástroj, kterým může vstupovat do vlastnických poměrů obcí. Zápis na seznam UNESCO neznamená pro vlastníka žádné závazky. Vila je národní kulturní památkou, stát může pouze uplatnit předkupní právo v případě, že by město či případný jiný vlastník chtěl vilu prodat. Pro soukromého vlastníka platí ze zákona povinnosti pečovat o památku.
0 komentářů
přidat komentář