Starosta Brna-sever chce rozmístit romské neplatiče po Brně

Vložil
ČTK
05.01.2007 11:40
Praha

Brno - Část Romů z městské části Brno-sever, kteří dlouhodobě neplatí nájemné, by mohla být přestěhována do jiných městských částí. Podle dnešního vydání jihomoravské přílohy deníku Právo to navrhuje starosta městské části Leo Venclík. Rozptýlení Romů mezi většinové obyvatelstvo by prý přispělo k  jejich větší kázni. Souhlasí s ním i brněnský IQ Roma servis a ředitel rady vlády pro záležitost romské komunity, proti jsou naopak starostové některých jiných městských částí.

    Na území části Brno-sever žije 5000 až 7000 Romů, z nichž zhruba jedna třetina neplatí nájemné, tvrdí starosta. Poukazuje přitom na to, že na v městské části existuje ghetto s většinou Romů, kteří nemají zájem o práci. Bují tam zločinnost, prostituce a užívání drog, píše list.
    Ředitelka sdružení IQ Roma servis Katarína Klamková nechce, aby se systém stěhování řídil podle neplatičů. Připomíná, jak problém vyřešili ve Španělsku. "Původní romské obyvatele reintegrovali do sociálních bytů, rozptýlili je po celé zemi. Když bydlí v nových domech, nevznikají jejich nežádoucí skupiny a z dlouhodobého hlediska se zvyšuje kvalita romské generace," cituje Právo Klamkovou.
0 komentářů
přidat komentář