Tisku se nelíbí, jak strany obsazují post ministra kultury

Vložil
ČTK
04.01.2007 17:25
Praha

Praha - Nominace Heleny Třeštíkové na post ministra kultury vypovídá o tom, jak nepřipravené jsou politické strany na výkon státní moci a jak lehkovážně a neprofesionálně s ní zacházejí. Píšou to dnešní Hospodářské noviny (HN). Podle Práva chtějí lidovci, kteří Třeštíkovou do vlády navrhli, "parazitovat" na jejím dobrém jméně. Lidovým novinám (LN) se nelíbí způsob, jakým strany ministry kultury vybírají.

Podle HN našli lidovci v Heleně Třeštíkové osobnost, která se proslavila angažovaným dílem, ale politicky je zcela nezkušená. "Našli tvůrce z oboru, který by měl mít k výkonu funkce ministra kultury blíž - asi tak blízko jako dětský lékař k řízení ministerstva zdravotnictví či učitel zeměpisu k ministru školství," píše deník. HN si myslí, že lidovci ve skutečnosti nenápadně manažersky povedou celý resort.
Nominace Třeštíkové podle deníku vypovídá o tom, jak nepřipravené jsou politické strany na výkon státní moci a jak lehkovážně a neprofesionálně s ní zacházejí. "Personální práce v politice přece není totéž co lovení lidí z klobouku nebo prvoplánová marketingová kampaň," uvádí HN. Podle listu Třeštíková i někteří jiní ministři nejsou ani odborníky, ani "výkonnými politickými manažery".
Právo komentuje výrok předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka, že lidovci Třeštíkovou nominovali, protože je to osobnost, která by mohla straně přinést více důvěry u voličů. "Důvěra je pro KDU-ČSL nedostatkové zboží, a tak strana neváhá parazitovat na dobrém jménu tvůrkyně kvalitních televizních dokumentů," píše deník.
Podle Práva čekají Třeštíkovou po nástupu do funkce dva hlavní úkoly. prvním bude zajistit kultuře více financí, druhým zajistit přijetí některých zákonů, které resort potřebuje.
LN ironicky uvádí, že se v řízení ministerstva kultury "jednou možná vystřídáme všichni". Komentují tak informaci, že lidovci před Třeštíkovou chtěli na post šéfa kultury nominovat divadelníka a architekta Davida Vávru. Herec však jejich nabídku odmítl." Pokud to takhle půjde dál. dostane se na každého, každý bude moci přiložit ruku ke společnému kulturnímu dílu," uvádí v nadsázce list.
5 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
uf
Jan Kratochvíl
04.01.07 05:27
krize
MF
06.01.07 05:50
To jsem nepsal já...
Martin Franěk
07.01.07 12:29
krize, ale...
kachna
07.01.07 05:44
... MF jako Milan Fiala
Fiala
08.01.07 11:13
zobrazit všechny komentáře