Přesun nádraží v Brně se zpozdí, tvrdí ekologové

Zdroj
Lucie Kučerová
Vložil
ČTK
01.01.2007 11:25
Brno

Brno - Brněnští ekologové tvrdí, že příprava projektu, který obsahuje kontroverzní přesun hlavního nádraží v Brně, se zpozdí. Územní rozhodnutí k přestavbě železniční uzlu podle nich nebylo vyvěšeno na úřední desce způsobem, který stanovuje zákon, a bude nutné ho vyvěsit znova. Už dnes činí zpoždění pět týdnů a stále se prodlužuje, řekl ČTK zastupitel městské části Brno-střed za Stranu zelených Svatopluk Bartík. Místostarostka Dagmar Hrubá (ODS) to odmítá.

    „Mohu doložit svědectvím několika osob i fotografiemi, že úředníci několikanásobně porušili prováděcí vyhlášku, když například na územním rozhodnutí na úřední desce neuvedli datum vyvěšení a na podatelně dokonce s tímto datem před svědky svévolně manipulovali," uvedl Bartík. Když podle něj úředníci nedodrželi při práci zákon, nebylo územní rozhodnutí vyvěšeno de iure vůbec. Bartík si nyní nechá od právníků zpracovat rozbor jak postup úřadu právně napadnout. "Domnívám se, že vyhlášku rozhodnutím budou muset úředníci opět vyvěsit a lhůta pro odvolání se začne počítat znova," řekl ČTK.
    Místostarostka Hrubá ČTK řekla, že na úřadě nejnovější tvrzení ekologů ještě neprověřovali, myslí si však, že nemají pravdu. "Domnívám se, že přípravu projektu toto nezbrzdí," uvedla. Tajemník úřadu Radovan Novotný, který by se k  práci svých podřízených měl vyjádřit, má dovolenou. Na zasedání zastupitelstva před Vánocemi ale jejich postup obhajoval jako správný.
    Rekonstrukce brněnské železniční křižovatky a s ní spojený přesun hlavního nádraží o kilometr na jih má už dnes oproti původním plánu několikaměsíční skluz. Územní rozhodnutí ke stavbě, klíčový dokument, bez nějž nelze stavět ani žádat o evropské peníze, měli na stavebním úřadu městské části Brno-střed původně vydat už na konci června, kvůli úředním chybám to ale stihli až na konci listopadu.
    Ještě nejméně několik měsíců patrně potrvá, než územní rozhodnutí nabude právní moci. Ekologická organizace Děti Země i jednotlivci se totiž proti němu odvolají. Jen zítra dostanou na podatelně úřadu dvě odvolání, řekli ČTK Miroslav Patrik z  ekologické organizace Děti Země a Dušan Krátký z občanského sdružení Židenice pro občany.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Doufejme, že nebude
Pietro
02.01.07 03:16
Přesun
Plechy
03.01.07 08:32
Přesun
Petr
03.01.07 09:35
zobrazit všechny komentáře