V Hruškách mají projekt na 150 bytů; bojí se, že je neobsadí

Zdroj
Lukáš Sapík
Vložil
ČTK
01.01.2007 11:05
Brno

Brno - V Hruškách na Břeclavsku mají v příštích letech vyrůst byty pro skoro 150 rodin. S projektem za 70 milionů korun přišlo bývalé vedení obce, nový starosta Josef Trecha se ale obává, že část bytů zůstane prázdná. Nechal proto vypracovat analýzu, která určí, zda je výhodnější domy postavit, anebo projekt alespoň zčásti stopnout a zaplatit stavební firmě smluvní pokutu. Přípravné práce už začaly, s výstavbou první etapy se počítá na jaře 2007.

    V Hruškách žije 1450 obyvatel, bývalé vedení chtělo přilákat další a zároveň zabránit odchodu mladých rodin do větších měst. Spoléhalo přitom na výhodnou polohu poblíž dálnice D2 a také několik stovek pracovních míst, které nabídne chystané logistické centrum na okraji obce.
    Projekt zahrnuje 25 samostatně stojících a 61 řadových rodinných domů a osm bytových domů s 60 byty. Celkem tedy 146 bytových jednotek. Pokud analýza podpoří výstavbu, měla by být už příští rok hotova část bytových domů.
    Třetinu peněz, skoro 24 milionů, dá formou dotace ministerstvo pro místní rozvoj. Na 45 milionů by si obec musela vzít úvěr. Část výdajů umoří peníze za pozemky. K rodinným domům patří plochy o rozloze 200 až 700 metrů čtverečních, které budou v osobním vlastnictví. V bytových domech se bude platit regulovaný nájem.
    Projektanti použili při navrhování čínské zákonitosti o zdravém bydlení, například nauku Feng Shui. "Takto navržené domy prý mají podporovat například fyzické a psychické zdraví, mezilidské vztahy, komunikaci, soustředění při učení a při práci nebo dobré pracovní uplatnění," vysvětlil starosta.
0 komentářů
přidat komentář