Výstava představuje kubismus, jediný směr vzniklý v Česku

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
21.12.2006 23:10
Praha

Praha - Český architektonický kubismus, jediný architektonický směr vzniklý v českých zemích, představuje ode dneška výstava v pražské Galerii Jaroslava Fragnera. Soustřeďuje se na nejvýznamnější období let 1911 až 1914. Představí prominentní osobnosti kubismu a jejich práce: Pavla Janáka, Josefa Gočára, Vlastislava Hofmana, Josefa Chochola a Emila Králíčka.

    Dominantní postavení mají v expozici pražské stavby, ale výstava a katalog představí i několik staveb realizovaných v jiných městech či lokalitách České republiky.
    Expozice na 33 panelech návštěvníky seznámí také s kubistickým designem, nerealizovanými projekty i dalším vývojem tohoto směru po roce 1918. K výstavě, která potrvá do 11. února, pořadatelé připravili katalog v českém i anglickém jazyce. Katalog obsahuje černobílé snímky fotografky Ester Havlové, která patří mezi přední autory zabývající se architekturou. Expozici i texty do katalogu připravil historik architektury Zdeněk Lukeš.
    Praha se od roku 1909 stala druhým centrem evropského kubistického umění, hned po Paříži. Na podněty pařížských kubistů nereagovali pouze pražští sochaři a malíři, ale i architekti, návrháři designu a nábytku, scénografové, básníci i spisovatelé. Praha, která v té době byla důležitým duchovním a uměleckým centrem Evropy, přetavila tyto podněty v architektonický styl, který je ojedinělý a který vznikal v období evropské expresionistické architektonické moderny, uvedl autor výstavy.
    Český architektonický kubismus je dnes v centru zájmu odborníků i laiků na celém světě. Jedná se o bizarní kapitolu ve vývoji moderní architektury 20. století, označovanou sice za slepou cestu, ale přesto stále velmi inspirativní, míní Lukeš. Základní postulát vytvořil v roce 1911 významný český architekt Pavel Janák (1882 až 1956), který reagoval kriticky na tehdejší racionální tvorbu ve stylu moderny Jana Kotěry. Kubismus se v architektuře sice neprosadil, ale několik staveb vzniklo.
    Výstava navazuje na projekty, které pro Galerii Jaroslava Fragnera připravil Lukeš již dříve. Výstavy Splátka dluhu - Praha a její německy hovořící architekti 1900 - 1938 a Emil Králíček - zapomenutý mistr secese a kubismu se setkaly s velkým zájmem veřejnosti. Obě také prezentují pražskou architekturu v zahraničí. Opakovaly se či se ještě uskuteční v Berlíně, Chicagu, Mnichově, Rotterdamu nebo ve Vídni.
    Unikátní architektonický styl představuje také Muzeum českého kubismu, které v kubistickém Domě U Černé Matky boží provozuje Národní galerie v Praze. Před dvěma lety muzeum například uvedlo výstavu Zdenka Primuse o projevech kubismu v knižní typografii.
    Dosud největší přehlídkou českého kubismu byl mezinárodní projekt Kubismus in Prag 1909-1925. Výstava tohoto jména se uskutečnila v Düsseldorfu roku 1991 a měla roku 1992 pražskou reprízu s názvem Český kubismus 1909-1925.
0 komentářů
přidat komentář