Stavba lékařského výzkumného centra v Brně začala

Zdroj
Lucie Kučerová
Vložil
ČTK
18.12.2006 18:35
Brno

Brno - V Brně začala stavba Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC), výzkumného pracoviště za zhruba dvě miliardy korun. S brněnskými odborníky zde budou na výzkumu spolupracovat lékaři z prestižní americké Mayo Clinic. Stavbaři na místě, kde má centrum stát, připravují terén. Betonovat a stavět zdi nového areálu začnou příští rok, informoval ČTK mediální koordinátor projektu Karel Pluhař.
    "Příprava stavby centra se krátce zdržela kvůli archeologickému výzkumu. Nyní začala příprava území pro vybudování ICRC, během níž stavbaři zbourají dosluhující objekty Fakultní nemocnice u svaté Anny, provedou přeložky inženýrských sítí a další práce " uvedl Pluhař.
    Podle ředitele Fakultní nemocnice u svaté Anny Romana Krause budovy určené k demolici dosluhují. Bylo by je třeba strhnout, i kdyby v areálu žádné výzkumné centrum nevznikalo.
    Ředitel Kraus ubezpečil, že stavba nijak neohrozí chod nemocnice ani péči o pacienty. „V bouraných budovách sídlily především dílny. Pro lékařské provozy jsme našli vhodnější umístění," uvedl. Pro případ, že by při stavbě nastaly problémy s dodávkami elektřiny, mají u svaté Anny připraveny agregáty.
    Demolici budov a přípravu terénu zajišťuje stavební společnost Imos Brno, která vyhrála v otevřeném výběrovém řízení. Nabídla příznivou cenu a vyhověla kritériím uvedeným v zadání soutěže, informoval Pluhař. „Vítězství v  soutěži na přípravu území firmu Imos nijak nezvýhodňuje v získání zakázky na stavbu budov ICRC. Stavba bude předmětem samostatného výběrového řízení,“ sdělil ředitel FN u svaté Anny Roman Kraus. Přípravné práce mají skončit v polovině července příštího roku, do konce roku mají být podle Pluhaře proinvestovány dva miliony korun.
    Projekt nedávno podpořili také poslanci, tvoří totiž součást výdajů státního rozpočtu na příští rok. Budova ICRC má mít podobu sedmipodlažního objektu se třemi křídly. První dva bloky mají být postaveny do roku 2008, další o zhruba rok později. Místo v centru najdou kliniky kardiologie a kardiochirurgie, klinika výzkumu a vývoje, centrum výuky a dalšího vzdělávání, laboratoře pro vývoj nových technologií a prostory pro speciální zobrazovací metody. Počítá se i s ubytováním pro zahraniční výzkumné týmy.
0 komentářů
přidat komentář

Související články