Návštěva Národní galerie zatím nebude zdarma

Vložil
ČTK
18.12.2006 16:40
Praha

Praha - Za zcela nekulturní přístup označuje ředitel Národní galerie v Praze Milan Knížák krok poslanců, kteří zamítli návrh na vstupné zdarma do stálých expozic. Požadavek na navýšení rozpočtu ministerstva kultury o  deset milionů korun zazněl podle Knížáka minulý týden v rámci projednávání státního rozpočtu na příští rok.

    „Žádali jsme ministerstvo kultury o  zvýšenou dotaci deset milionů korun na rok 2007, abychom mohli zdarma zpřístupnit stálé expozice Národní galerie v Praze. Domnívám se, že stát by měl mít zájem na tom, aby unikátní expozice byly přístupné daňovým poplatníkům zdarma,“ řekl ČTK Knížák. "Socialisté a komunisté sice dávají pastelkovné, ale chtějí, aby děti a penzisté v galerii platili. Návrh Národní galerie v Praze tak zůstává nevyslyšen, a uměnímilovní daňoví poplatníci tak budou muset za vstup do stálých expozic platit i nadále, což je zcela proti evropským trendům," dodal ředitel.
    Galerie a muzea obdobného rozsahu, tradice a významu jsou často v jiných evropských zemích i USA přístupné zdarma. Bez vstupného mohou lidé navštěvovat Britské muzeum v Londýně, většinu státních muzeí ve Washingtonu či galerie v Irsku a Švédsku.
    Národní galerie zaslala návrh na zvýšení rozpočtu ministerstvu již v létě, to jej však tehdy odmítlo s tím, že takto přidat jen jedné z příspěvkových organizací ministerstva by mohlo být ostatními vnímáno jako diskriminační.
    Plný vstup do Veletržního paláce, kde je Sbírka moderního a současného umění, stojí 250 korun (snížené vstupné 120 korun), do Šternberského paláce na evropské staré umění 150 korun (70 korun), návštěva Anežského kláštera s českou gotikou a Jiřského kláštera s českým barokem stojí po 100 korunách, po slevě po 50 korunách. Pokud by někdo chtěl obejít všechny stálé expozice pražské Národní galerie, musel by zaplatit celkově 680 korun. Galerie však nabízí vstupenku do všech expozic za 500 korun a pro dvě osoby za 900 korun. Vstupenka platí celoročně a vztahuje se i na vybrané výstavy.
    Za údajně příliš vysoké vstupné občas sklízí Národní galerie kritiku - odborníci srovnávají vstupné se zahraničím, kde je někdy levnější i v těch nejslavnějších galeriích.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Jsem proti
Eva
12.01.07 01:11
Důvod je asi jinde
robert
12.01.07 03:38
NG moje zkušenost
PN
13.01.07 12:54
zobrazit všechny komentáře

Související články