Dvě muzea v Berlíně od Davida Chipperfielda

Zdroj
Der Spiegel
Vložil
Petr Šmídek
18.12.2006 11:45
David Chipperfield před nedávnem dokončil bytový dům na Potsdamer Platzu. V současnosti má v Berlíně rozpracovány s různými úspěchy tři projekty muzeí ležící jen nedaleko sebe. Zatímco hrubá stavba soukromé galerie rodiny Bastian byla 14. prosince 2006 zdárně dokončena, tak projekt vstupní budovy do Museumsinsel byl Chipperfieldovi vrácen ke kompletnímu přepracování.
K prvně zmiňovanému muzeu se dostal v únoru 2003, kdy ve vyzvané soutěži porazil mezi jinými Franka Gehryho nebo Petera Zumthora. Pozemek na adrese Hinter dem Giesshaus 1 dal také jméno celému projektu. Tato solidní a klidná stavba bude uzavírat důležité a odevšud viditelné nároží bloku. Výraz stavby balancuje mezi průmyslovou anonymitou loftu a voyeurskou individualitou s výhledem na Lusgarten a Museumsinsel. Otevření této galerie je naplánováno na příští rok.
Daleko větší problémy má Chipperfield u stavby muzea na Museumsinsel. Mnozí kritici označují jeho projekt z roku 1999 za nehodící se k ostatní architektuře na muzejním ostrově. Idea několika do sebe zapletených skleněný kvádrů bude muset zřejmě přehodnocena. V následujících měsících se budou architekt a nadace Preußischer Kulturbesitz znovu radit o funkci nové vstupní budovy. Zcela nový projekt však nadace nechce potvrdit a její mluvčí k tomu pouze dodává: „Jsme v procesu plánování.“ Nová vstupní hala by měla ročně přivítat čtyři miliony návštěvníků. Její projektování bylo před čtyřmi roky přerušeno, poněvadž náklady na rekonstrukci nedalekého Pergamonova muzea se vymkly kontrole. Počátkem listopadu schválil Spolkový sněm překvapujících 73 milionů Euro na Chipperfieldovu vstupní budovu, která však byla několikrát pro svoji podobu ostře kritizována. Dokončena by měla být v roce 2011. Link>
0 komentářů
přidat komentář