Bývalá budějovická kasárna z půli vyčištěna, bude z nich čtvrť

Vložil
ČTK
18.12.2006 00:05
České Budějovice

České Budějovice - Bývalá českobudějovická kasárna ve Čtyřech Dvorech, z nichž vznikne živé centrum s byty, obchody a možnostmi pro trávení volného času, jsou již zhruba z poloviny vyčištěna. Specialisté z areálu o  rozloze 15 hektarů odvezli všechen nebezpečný i komunální odpad, který se tam za dlouhá léta, kdy areál nebyl využíván, nashromáždil. ČTK o tom informoval tajemník českobudějovického primátora Milan Brabec.

    Chátrající areál v  blízkosti sídlišť Vltava a Máj, v nichž žije přes 40.000 lidí, se změní v  multifunkční komplex za téměř tři miliardy korun s náměstím, úřady, školami i  zelení. Nyní je třeba podle tajemníka vyřídit územní a stavební povolení. První domy by se zde mohly začít stavět nejdříve v roce 2008. Historicky cenné zděné budovy z 19. století i zeleň v kasárnách zůstaly zachovány.
    "Kromě likvidace starých objektů jsme celou plochu srovnali novou zeminou - bylo tam například původní až do hloubky pěti metrů sahající brodiště pro tanky. Přesunout bylo třeba 40.000 tun materiálu, přičemž je na pozemku uloženo ještě 5000 tun betonového recyklátu, který čeká na odvezení," uvedl manažer projektu Václav Meškan ze společnosti PMD, jež spolu s MANE Holding tvoří Sdružení firem areál Čtyři Dvory.
    Sdružení by z areálu mělo během 20 let vytvořit prostor srovnatelný s centrem standardního okresního města. Zhruba 85 procent areálu bude sloužit k bydlení, novou adresu tam tedy najde 3000 až 4000 lidí. Práce jsou rozděleny na čtyři pětileté etapy, v první se postaví asi pět procent, v dalších po 30 procentech areálu. V těsné blízkosti lokality je přírodní rezervace, rekreaci by mohl posloužit i akvapark, o jehož výstavbě tam radnice uvažuje.
    „Tato poměrně rozsáhlá část města velice prohlédla, když zmizely zchátralé objekty. Čtvrť by měla zahrnovat i administrativní a podnikatelské plochy, takže bude skutečně městským centrem se vším všudy. Vzhledem k blízkosti Vrbenských rybníků to bude velice atraktivní část města pro bydlení," řekl primátor Juraj Thoma.
    Novou čtvrť bude na severní straně ohraničovat oblouk spojnice ulic Milady Horákové a Strakonická, jejíž výstavbu město chystá. Silnice povede částečně pod zemí, aby neoddělovala obytnou část od zeleně Vrbenských rybníků a nebránila přímému vstupu do přírody pěšky nebo na kole.
0 komentářů
přidat komentář

Související články