Nájemné se zvedne ve většině velkých měst

Vložil
ČTK
15.12.2006 11:45
Praha

Praha - Regulované nájemné se v sedmdesáti procentech velkých měst zvedne od Nového roku na maximální možnou úroveň. Vyplývá to ze studie ministerstva pro místní rozvoj. Majitelům domů to ale nestačí, téměř nikde totiž regulované nájmy nedosáhnou tržní úrovně. Píší to dnešní Hospodářské noviny (HN).

    O zvýšení regulovaného nájemného již rozhodly například městské části Ústí nad Labem, Hradce Králové, Brna, Prostějova nebo Kroměříže. Na druhou stranu je v Česku stále ještě řada míst, kde verdikt o zvýšení nájmů nepadl. Mezi ně patří například i centrum Prahy. Některá zastupitelstva, jež vzešla z  podzimních voleb, totiž plánují o růstu nájemného rozhodovat v prvních měsících roku.
    Podle realitních makléřů je zřejmé, že se nájemné bude zvedat hlavně ve městech nad 30 tisíc obyvatel. "Menších obcí se to pravděpodobně nedotkne," potvrzuje i Milan Taraba ze sdružení nájemníků.
    Ani zvýšené nájemné ale podle vlastníků nepokryje nutné náklady na údržbu a obnovu domu. Ty by měly podle odborných odhadů dosáhnout alespoň padesáti korun na čtvereční metr měsíčně. Ani této úrovně ale ve většině měst regulované nájemné nedosahuje, připomínají HN.
    Regulované nájemné se nezvyšovalo od poloviny roku 2002 a nyní se pohybuje od 15,44 do 37,07 korun za čtvereční metr za měsíc. V Česku je nyní zhruba 800 tisíc bytů s regulovaným nájemným, asi 420 tisíc z nich je ve vlastnictví jednotlivců či firem.
    Platnost zákona, podle kterého se může upravovat regulované nájemné každým rokem o určitou částku, končí v roce 2010. Poté je nutné nastolit nová pravidla. Ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič požaduje, aby se výše nájemného od roku 2011 řídila trhem.
0 komentářů
přidat komentář