Největší sídliště v Českých Budějovicích čeká modernizace

Vložil
ČTK
14.12.2006 15:00
České Budějovice

České Budějovice - Sídliště Máj v Českých Budějovicích čeká v  příštích čtyřech až pěti letech výrazná proměna. V lokalitě, kde na 61 hektarech žije převážně v panelových domech pětina obyvatel jihočeské metropole, přibudou odpočinková prostranství, zeleň a parkovací místa. Úpravy na Máji budou stát kolem 135 milionů korun. Převážnou část peněz chce radnice získat od státu. Práce by měly začít už příští rok. Projekt dnes schválili českobudějovičtí zastupitelé.

    Projekt je rozdělený do šesti etap. V husté zástavbě by postupně měly vzniknout centrální park i náměstí. Záměr počítá i s výstavbou skateparku a velkého dopravního hřiště. Celkem na největším budějovickém sídlišti vyrostou čtyři nová dětská hřiště. Deset se jich opraví a rozšíří. Počítá se i s výsadbou 1400 vzrostlých stromů.
    Architekti, kteří na projektu pracovali, se s obyvateli Máje několikrát sešli a jejich připomínky do projektu zapracovali. "Průzkum zjišťoval názory na kvalitu života, s čím jsou lidé nejméně spokojeni. Nejčastěji to bylo špatné parkování, málo aktivit pro volný čas a málo místa pro odpočinek," řekl architekt Luboš Zemen. Na sídlišti podle něj chybí i centrum, kde by se lidé mohli zdržovat.
    Studie řeší jen veřejné prostory, domy na sídlišti totiž nepatří městu. Nyní obyvatelům chybí zhruba 2400 parkovacích míst, po přestavbě vzroste kapacita parkovišť o  1100 stání. Podle zastupitelky Yvony Závorové (SZ/SOS) by bylo nejlepší vybudovat parkovací domy nebo odstavná parkoviště na okraji sídliště. "Máj je nejvíce rodící sídliště ve městě. Už teď zde žijí čtyři pětiny alergických dětí. Když přibudou auta, bude to pět pětin," uvedla lékařka.
    Centrální park nad multikinem má vzniknout jako první, s jeho dokončením se počítá už v roce 2008. Následovat bude úprava západní části sídliště a výstavba centrálního náměstí. Modernizace by měla skončit v roce 2012. "Nějaké peníze na regeneraci panelových sídlišť jsou i v rozpočtu, takže když se nepodaří získat dotace z  fondů, něco se začne budovat už z našeho rozpočtu. Nemůžeme stále jenom čekat," řekla před časem náměstkyně primátora Ivana Popelová.
0 komentářů
přidat komentář