Vzniká seznam nejohroženějších světových památek pro rok 2008

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
12.12.2006 16:50
Praha

Praha - Do 15. ledna je možné zasílat nominace na seznam sta nejvíce ohrožených památek světa. Sestavuje ho Světový památkový fond (WMF), soukromá nezisková organizace, jejímž cílem je záchrana ohroženého architektonického a kulturního dědictví na celém světě. Každé dva roky vydávaný seznam je výzvou k neprodlenému zásahu zodpovědných institucí a ke shromáždění prostředků. Na seznamu se v minulých letech objevily i české památky.

    Více než 75 procent vyhlášených památek již bylo zachráněno, nebo se na jejich záchraně pracuje. Fond ohrožené památky ze seznamu postupně vyškrtává podle toho, jak se je daří zachraňovat. Z českých památek si organizace dříve všimla fontány v zahradě českokrumlovského zámku, lednického skleníku, kutnohorské kaple Božího těla, Braunova Betlému u Kuksu, ale i historického jádra Prahy či naposledy kostela sv. Anny v Praze (dnes Pražská křižovatka) a kláštera v Chotěšově na Plzeňsku. Památkám tento zápis, většinou spojený s darem několika desítek tisíc dolarů, vesměs pomohl.
    Nominace ohrožených míst pro seznam mohou navrhovat ministerstva kultury, místní památkové organizace i  jednotlivci. Nadace Vize 97, která tehdy pražský kostel sv. Anny rekonstruovala, byla k tomuto kroku dokonce vyzvána jedním z pracovníků World Monument Fund a na seznam 100 nejohroženějších památek světa se dostala až na druhý pokus.
    Nominační formulář mohou zájemci najít na adrese www.wmf.org.
    Nevládní nezisková organizace WMF upozorňuje na ohrožené památky v celém světě a každé dva roky reviduje jejich seznam - seznam památek ohrožených špatnou péčí, vandalismem, válečným konfliktem nebo přírodní katastrofou. Jde o celosvětovou výzvu k okamžitému zahájení zásahů ve prospěch těchto kulturních statků. Od roku 1965 působí při záchraně historických kulturních statků ve více než 450 sídlech více než osmdesáti zemí.
0 komentářů
přidat komentář