Diplomacie dá na opravu bývalého domu sovětské kultury 25 milionů

Zdroj
Lucie Petrová
Vložil
ČTK
12.12.2006 16:35
Praha

Praha - Ministerstvo zahraničí plánuje v příštím roce rekonstrukci bývalého Domu sovětské vědy a kultury v centru Prahy. Po opravě, která by měla stát 25 milionů korun, se do budovy v Rytířské ulici nastěhují asi čtyři odbory ministerstva. "Předpokládaný termín ukončení stavebních úprav je říjen 2007," uvedlo na dotaz ČTK ministerstvo zahraničí. Lukrativní budovu v  hodnotě stamilionů korun získalo ministerstvo zahraničí po letitých soudních sporech s Prahou.

    Majetkový spor vedl k tomu, že budova zchátrala. Podle lednového vyjádření ministerstva zahraničí má v domě své zastoupení například Univerzita Karlova.
    Podle ministerstva soudy potvrdily předchozí rozsudky. Magistrát a Praha 1 tvrdily, že budova byla převedena do vlastnictví města podle zákona o majetku obcí. Obvodní i městský soud však rozhodly ve prospěch státu. Dovolání radnice první městské části a magistrátu nakonec zamítl Nejvyšší soud.
    Město podalo dovolání kvůli tomu, že soud opřel svůj verdikt o názor, že bývalá Komunistická strana Československa (KSČ) před rokem 1989 zastupovala státní moc. Nejvyšší soud však dovolání zamítl jako neodůvodněné.
    Dům kdysi patřil Městské spořitelně pražské. V roce 1954 přešlo vlastnické právo na stát, který o 16 let později odevzdal dům na základě hospodářské smlouvy do trvalého užívání KSČ.
    Strana budovu dočasně pronajala Svazu sovětských společností pro přátelství a kulturní styky. Situace se ztížila po roce 1990. Na základě dohod o zániku práva trvalého užívání k  budově mezi KSČ a Obvodním národním výborem Prahy 1 katastr zapsal v roce 1995 vlastnictví ve prospěch Prahy 1. Ministerstvo ale prohlásilo, že katastr nepostupoval v souladu s právem. Před několika lety byl v katastru zapsán jako vlastník i stát zastoupený ministerstvem.
0 komentářů
přidat komentář