Na sídlišti Vinohrady v Brně budou asi supermarkety, zelení proti

Zdroj
Lucie Kučerová
Vložil
ČTK
12.12.2006 16:20
Brno

Brno - Na jednom z největších brněnských sídlišť Vinohrady se možná budou stavět supermarkety Tesco a OBI. Vinohradští zastupitelé už schválili návrh na změnu územního plánu, řekl dnes novinářům David Bartůšek ze Strany zelených. Právě brněnští zelení záměr kritizují; zmizí prý poslední velká souvislá plocha zeleně uvnitř sídliště, která je dostupná pěšky a není nutné k  ní přecházet frekventovanou silnici. Starosta Vinohrad ale namítá, že plocha je kvůli své poloze k rekreaci nevhodná.

    "Je pro mě zarážející, že stále existují v Brně radnice, které při takto kontroverzních projektech nediskutují pečlivě své záměry s občany," řekl Bartůšek. Dnes je diskutovaná plocha v  územním plánu zapsaná jako území pro sport a rekreaci, vinohradští zastupitelé doporučují změnit ji na plochu pro komerční aktivity.
    Vinohradský starosta Jiří Čejka (ČSSD) na kritiku zelených namítá, že území leží hned vedle frekventované silnice, a pro rekreaci se proto nehodí. Kdyby tam městská část chtěla vybudovat kupříkladu lesopark, musela by podle něj přibližně polovinu pozemků, které vlastní soukromé osoby, koupit. "Na to peníze nemáme," řekl starosta. Dodal, že vedení vinohradské radnice má vytypovány jiné plochy pro zeleň. "Na magistrátu leží asi pět našich návrhů, kdy chceme, aby se různě definované pozemky v územním plánu změnily na zeleň," řekl ČTK.
    Návrh na změnu územního plánu, který schválili zastupitelé Vinohrad, zpracují teď magistrátní úředníci a pak se jím bude zabývat zastupitelstvo Brna. Kdyby záměr na stavbu dvou supermarketů prošel, nezačne se stavět dříve než za dva roky.
0 komentářů
přidat komentář