Barrandovské studio otevřelo největší ateliér v Evropě

Zdroj
Jiří Borovička
Vložil
ČTK
12.12.2006 01:25
Praha


Praha - Barrandovské Studio v Praze má ode dneška největší filmový ateliér v Evropě. Stavba komplexu o ploše čtyři tisíce metrů čtverečních začala letos na jaře a původní stomilionový rozpočet dvojnásobně překročila. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl předseda dozorčí rady společnosti Barrandov Studio Tomáš Chrenek.
    Nová výstavba je nejrozsáhlejší investicí do českého filmového průmyslu za posledních 60 let. "Díky tomuto kapacitnímu rozšíření si Barrandov upevnil přední postavení mezi studii nejen v Evropě," řekl Chrenek.
    Nový komplex je složen ze dvou ateliérů, každý o rozloze tisíc metrů čtverečních a výšce 12 metrů; třetí ateliér má dva tisíce metrů čtverečních a téměř čtrnáctimetrovou výšku. Lze je propojit a získat tak prostor o délce sto metrů. Chrenek tvrdí, že šlo o správnou investici, což potvrzují kontrakty na příští rok. Věří, že ve spolupráci filmařů s politiky se podaří přijmout nový zákon o kinematografii a změnit zákon o daňových stimulech pro zahraniční producenty.
    "Systém daňových pobídek a daňových úlev, po kterém český filmový průmysl marně volá už několik let, bude od 1. ledna fungovat v Německu. Platí i v Maďarsku, kde získávají filmoví producenti pětinu svých nákladů zpět, ve Velké Británii a jiných zemích. Pokud chceme konkurovat, musíme ho zavést i zde," řekl ČTK producent Pavel Strnad. Upozornil na letošní studii britské společnosti Olsberg/SPI shrnující návody, jak zvýšit objem zahraničních filmových investic v Česku. Studie doporučuje, aby byla v Česku zavedena sleva nákladů ve výši 12,5 procenta.
    "Každé rozšíření kapacity je dobrou zprávou pro všechny, dobrým počinem i pro český film. Není vyloučeno, že během několika let budou i v novém barrandovském komplexu vznikat domácí projekty," dodal Strnad. To nevylučuje ani barrandovská producentka Helena Uldrichová. I když podle ní zatím není český film, který by tak velkou plochu využil.
    "Kapacita se zvětšila v rámci celého Barrandova, tedy nejen pro zahraniční produkce, ale i pro českou tvorbu a reklamy," uvedla Uldrichová. Studio navíc vstupuje do českých filmů jako producent, koproducent a podporuje tvorbu scénářů. "Jsme spoluproducenty rodinného filmu Maharal - Tajemství talismanu a budeme produkovat rodinný snímek Saxana," dodala.
    Podle předsedy představenstva akciové společnosti Barrandov Studio Vladimíra Kuby budou prvními zahraničními projekty v novém prostoru pokračování série Letopisy Narnie: Princ Kaspian a americko-evropský sci-fi film Babylon. "Úplně prvním byznysem bude reklama jedné evropské automobilky - už 31. prosince se začne v  ateliéru stavět," řekl Kuba ČTK. Babylon se bude natáčet od poloviny ledna do poloviny února s rozpočtem 60 milionů dolarů (1,26 miliardy korun). Jeho režisérem je Mathieu Kassovitz a představitelem hlavní role Vin Diesel. Oba by se měli zúčastnit dnes večer zahajovací party.
    "Podepsanou smlouvu máme i na Prince Kaspiana, který od druhé poloviny ledna až do léta zaplní s výjimkou jednoho všechny barrandovské ateliéry včetně dalších našich pražských kapacit. Ateliér číslo pět držíme od poloviny března reklamám, protože ty jsou naším váženým zákazníkem," dodal Kuba. Vzhledem k vysokému standardu, který tu filmaři najdou, zaznamenaly podle něho ceníky na rok 2007 mírné pohyby v řádu jednotek procent směrem nahoru.
    "Ateliéry nelze vzhledem k přestavbám a výměně štábů využít na 100 procent, avšak to, že je jejich kapacita do léta naplněna, svědčí, že celková plocha není zase až tak vysoká," uvedl Chrenek.
    "Kombinaci Prahy, Barrandova a schopností českých filmařů, kteří se zahraničními štáby spolupracují, nám nikdo nevezme," řekl Kuba a doplnil, že například ve štábu Babylonu je pouze 25 cizinců. Zbytek tvoří Češi.
    Nový komplex je vybaven nejmodernější technikou. Poskytuje plný komfort lávek a výtahů, systém vrátků umožňuje zavěšování břemen a dekorací, přičemž ateliéry mají dřevěnou podlahu vhodnou pro jejich kotvení. Samozřejmostí je vzduchotechnika a zařízení umožňující lokální odvod kouřových zplodin. Se zázemím jsou ateliéry spojeny podzemním koridorem.
    Podle barrandovského ředitele pro obchod a marketing Petra Poledňáka je tento komplex největším ateliérem v Evropě. "Dosud největší, který ale nebyl zvukotěsný, byl v  londýnských studiích Pinewoods. V srpnu při dokončovacích pracích bondovky Casino Royale vyhořel," uvedl. Dva menší z nových ateliérů jsou vybaveny propadly tak hlubokými, že umožní postavit jedno patro dekorace. A tak jediné, co prý teď barrandovskému studiu chybí, je kvalitní a velký bazén - ten současný už nestačí.
0 komentářů
přidat komentář