Brno prověří, zda tendr k vile Tugendhat nebyl zmanipulovaný

Zdroj
Lucie Kučerová
Vložil
ČTK
09.12.2006 00:50
Brno

Brno - Brněnský radní Jiří Zlatuška a vedoucí kontrolního odboru na magistrátu Pavel Vavřík prověří, jestli dva roky staré výběrové řízení na projektanta obnovy památkově chráněné vily Tugendhat nebylo zmanipulované. Usnesli se na tom radní města, informoval dnes novináře primátor Roman Onderka.

    Pracovníci kontrolního odboru projdou související dokumenty a prověří, jestli členům komise, která projektanta vybírala, někdo nepodsunul mylné informace. "Zda nedošlo k náznakům, které by mohly evokovat trestní odpovědnost," upřesnil Onderka.
    Zlatuška se domnívá, že tendr v pořádku nebyl. Podle něj fakticky rozhodovala cena, za kterou navrhly jednotlivé týmy vilu obnovit, jenže členové komise porovnávali sumy včetně DPH bez ohledu na to, jestli architekti počítali s daní pět či 22 procent. "Domnívám se, že členové komise dostali od pracovníka investičního odboru magistrátu pokyn, aby seřadili soutěžitele podle ceny včetně DPH," řekl ČTK Zlatuška. I kvůli tomu podle něj zvítězilo Sdružení pro vilu Tugendhat, ačkoli při porovnání cen bez DPH uváděl nižší cenu tým architekta Jana Sapáka.
    Kontrolu mají úředníci vypracovat do měsíce. "Pokud však budou potřeba vyjádření znalců, může se ta lhůta prodloužit," informoval ČTK mluvčí magistrátu Pavel Žára. Na základě výsledků kontroly pak radní rozhodnou, jestli zadat zpracování dokumentace druhému v pořadí Sapákovi, zda vyhlásit nové výběrové řízení, nebo jestli se obnova uskuteční podle již vypracovaného a zaplaceného projektu Sdružení pro vilu Tugendhat. Ten stál město devět milionů korun.
    Dva roky starým tendrem se teď nezávisle na sobě zabývají také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a Nejvyšší správní soud. I jejich výroky budou podle primátora Onderky hrát roli v tom, jak se město zachová. Stále odkládaná obnova funkcionalistické památky, zapsané na seznamu kulturního dědictví UNESCO, by podle primátora měla začít příští rok.
    Potomci vlastníků vily nyní zvažují žádost o navrácení objektu, který rodina opustila před příchodem nacistů v roce 1938. Onderka se nedomnívá, že by vilu mohli získat zpět. "Restituce se vztahují na majetek státu, toto je majetek města," prohlásil.
0 komentářů
přidat komentář

Související články